Han er den nye skurken i «The Walking Dead» – men hvem er han egentlig?

Det er nok ingen tvil om at den største, mest overhengende faren i «The Walking Dead»-universet er selve zombiene.

Men det betyr ikke at de er onde: Zombiene vil, i den grad de har noe vilje, bare ha noe å gnage på.

Noen som derimot kan være onde, er de overlevende menneskene – som i visse situasjoner kan være en enda større fare enn zombiene selv. Og i sesong fem av «The Walking Dead» er det en fyr ved navn Gareth vi skal passe oss litt ekstra for.

Først av alt: Om du ennå ikke har sett sesong fire av «The Walking Dead», er denne artikkelen full av spoilere – vend heller tilbake etter å ha sett episodene som FOX sender om dagen!

I slutten av sesong fire av «The Walking Dead» fikk vi se hvordan Rick og resten av gruppen samlet seg i enden av togskinnene, der det mystiske stedet Terminus lovet mat og sikkerhet for alle som ville komme inn.

Det gikk ikke helt som forventet. Eller, rettere sagt: Det gikk akkurat som forventet for oss seere som ikke stoler på folk som skal være «snille» i den zombieforpestede egotilværelsen (spesielt ikke etter å ha lest tegneserien).

Men også Rick ante ugler i mosen, og snek seg inn bakveien på Terminus. Vel inne ble de møtt med åpne armer av blant andre Gareth – lederen for stedet. Men den hyggelige velkomsten varte ikke lenge: Brått ble alt snudd på hodet, og Rick og resten av gjengen ble sperret inne i en togvogn i påvente av … å bli spist?

I et intervju med Entertainment Weekly blir vi bedre kjent med skuespiller Andrew J. West, som spiller Gareth.

Her forteller han blant annet om hvordan showrunner Scott Gimple forberedte ham på rollen i forkant av innspillingen av forrige sesongs finaleepisode.

– Det var ikke mye jeg fikk vite. Han ga meg strengt tatt bare den informasjonen jeg trengte for å spille inn scenene. Og for å være ærlig, handlet det ikke mye om Terminus eller hva de folka faktisk holder på med der. Det var mer informasjon knyttet opp mot figuren – ting om Gareth, hvordan han er en leder som kanskje ikke ble født slik, men heller vokste inn i rollen – en som er blitt nødt til å ta ledelsen. Vi snakket også endel om figurens komplekse natur, noe jeg tror vi kommer til å få vite mer om veldig snart, sier West i intervjuet.

Selv om han ikke kan si så mye om akkurat hva vi har i vente, kan West heldigvis hinte litt:

– Når den nye sesongen starter, får vi virkelig forståelsen av at dette er en veldig komplisert og flerdimensjonal fyr. Det var en av de tingene jeg elsket så mye ved det, det å fordype meg i samtalene med Scott. Og på den måten sakte lære mer om figuren jeg skulle spille – hvor mange forskjellige lag han har, og hvor mye man vil lære om ham mens vi beveger oss framover. Det blir gøy. Det blir definitivt gøy å se på. Og som en fan av showet, vet jeg at dersom jeg ikke var involvert i det selv, ville jeg helt sikkert vært superbegeistret over det.

Selv om vi innledningsvis brukte ordet ond, er det vel i «The Walking Dead»-universet mer et spørsmål om hva man må gjøre for å overleve. Det gjelder også Gareth, skal vi tro West:

– Jeg tror definitivt han er en praktisk fyr. Og jeg tror han er en fyr som er opptatt av å overleve. Han er veldig opptatt av å finne ut en måte å leve videre på i denne nye verdenen. En ting som også er interessant med figuren, er at Gareth egentlig ikke er som the Governor – han er mer som Rick eller Glenn på mange måter. Han er den fyren som leter etter og kjemper for måter å eksistere på, fordi han har anerkjent og akseptert at den gamle måten ikke fungerer lenger. Samfunnet er annerledes nå. Verden er annerledes nå. De gamle reglene må ettergås – og han er villig til å gjøre det. Og det er der jeg tror hans lederegenskaper kommer inn i bildet: Han er villig til å kaste de gamle ideene om hvordan verden skal være overbord, og finne ut hva verden trenger å være nå. Og han har en sterk vilje. Så for å svare på spørsmålet: Jeg ser ikke på ham som en bad guy.

gar

Og apropos det å spille ond – det er nettopp det West prøver å unngå:

– Når du spiller en figur, kan du egentlig ikke tenke på dem som en slemming, sier han – og refererer til David Morrissey som tenkte det samme da han spilte The Governor.

– Du kan ikke gå inn i en scene og tenke at du er «den gode» eller «den onde», du må bare tenke at du har en jobb å gjøre. Og jeg snakker ikke som en skuespiller, men som figuren selv: Han har noe han vil oppnå. Ingen prøver å være bare onde, eller går rundt og sier «jeg skal bare prøve å være god». Alle ønsker å tro at de gjør noe godt, men da tenker man på det man prøver å oppnå. Det er det jeg elsker med Gareth: Han har ting han vil oppnå, det er det alt handler om.

Slik sett har altså Gareth mye til felles med Rick – men når det gjelder hvordan ting skal oppnås er de nok litt mer ulike. Det er en uenighet som kan bli interessant å følge i sesong fem fra 13. oktober og utover.

TWD_hunted