Ti tanker om sesongpremieren av «The Walking Dead»

Ojojoj, for en episode!

Nå som sjokket etter sesongpremieren på «The Walking Dead» så smått har begynt å legge seg, er tiden inne for å fordøye alt som skjedde i episoden.

I denne gjennomgangen er det som du sikkert skjønner mange spoilere – les videre bare om du har sett episoden!

Om du ikke rakk å se den i går, kan du se reprisen i kveld klokka 22.50, fredag klokka  23.35 og samt søndag klokka 22.50.

Her er ti ting vi vil huske spesielt godt fra «The Walking Dead» S05E01 – med den svært beskrivende episodetittelen «No Sanctuary».

Hva synes du om episoden? Hyl ut i kommentarfeltet!

1. Fytterakkern for en ubehagelig scene!

Vi skal ikke lime inn noen bilder eller vise videoklipp fra DEN scenen – det er en grense på hvor mange ganger man orker å se noen få strupen kuttet over. Det var gode grunner til at FOX Norge valgte å advare seerne mot sterke scener.

daryl2

Heldigvis var det ingen av hovedpersonene som fikk strupen kappet over og blodet tappet ut.

Faktisk var scenen så drøy at skuespiller Andrew Lincoln ikke trodde at scenen ville ende opp på lufta – noe den heller ikke gjorde i England, der den ble klippet bort i den første av to visninger i går.

Noe som leder oss over til …

2. Joda, det var mennesker som lå på grillen i Terminus

Vi ante ugler i mosen mot slutten av sesong fire, men i «No Sanctuary» ble all tvil feid til side: Folka i Terminus overlevde ved å spise andre mennesker. Æsj.

namnam

3. Kan vi likevel forstå Gareth & co.?

Denne sesongens usannsynlig kjølige og kjipe badguy Gareth virker kanskje som en skikkelig drittsekk. Som skuepiller Andrew J. West selv har sagt i et tidligere intervju er det imidlertid gode grunner til at han gjør det han gjør.

gar

De er sultne, javel – men som vi fikk se i episoden har de kanskje også andre grunner til å ikke stole på fremmede (jada, det er langt derfra til å spise dem, men hva vet vi om å kjempe mot zombier og sult samtidig).

Helt i starten av episoden – noe som med teksten ‘THEN’ markerer at skjer i fortiden – fikk vi se det som viser seg å være Gareth og en annen gjeng være innesperret i en togvogn.

«Vi skulle aldri ha satt opp skiltene», sier en i vogna. «Hva trodde vi at kom til å skje?» Vi hører en kvinne hyle utenfor. Folk i vogna er vettskremte, og konkluderer: «Vi fikk dem hit.»

Da sier Gareth: «Vi prøvde å gjøre noe godt. Vi var mennesker.»

Svaret kommer kjapt i form av et ganske relevant spørsmål:

«Hva er vi nå, Gareth?»

Helt mot slutten av episoden, etter alt som har skjedd, får vi igjen et fortidsglimt til fangene i vogna.

«Alt er OK,» roer Gareth de andre med.

«Det er det ikke …», får han som svar fra en av inntrengerne – som legger til «… du er enten slakteren, eller den som blir slaktet.»

Et uttrykk folka på Terminus åpenbart tok til seg på rimelig bokstavelig vis.

4. Go Carol!

Fytterakkern, så beinhard Carol var i denne episoden.

Flink med rifla, går godt overens med zombiene (takket være litt deilig, innsmurt zombiegørr), og ikke minst: Verdens mest presise oppskyter av fyrverkeri:

bang

Mer av dette, Carol – vi vet allerede fra forrige sesong at du er kar dame nok for de tøffeste jobbene (hmm, lukter det blomster her?).

5. Kom igjen ‘a, Tyreese

Når Tyreese ikke orker å drepe zombier, da har vi et potensielt problem.

Han holder i stedet vakt over fyren i skogshytta samtidig som han passer på lille Judith – mens Carol gjør sitt med resten av folka i Terminus.

Fyren i hytta ser at Tyreese er redd, og sier: «Du blir vant til det.»

Tyreese svarer: «Jeg har ikke vent meg til det ennå.»

Fyren svarer: «Klart du har. Du er den typen fyr som redder babyer. Det er som å redde et anker mens du driver i en båt midt ute på det åpne havet. Du er en bra fyr. Det er derfor du kommer til å dø i dag. Det er derfor babyen kommer til å dø i dag.».

Så feil kan du ta, møkkafyr. Du kan ikke true en baby på livet foran øynene på Tyreese og forvente å overleve det? Vi VISSTE jo at den traumatiserte pasifisten i Tyreese ikke kunne holde ut noe sånt …

6. Det var jo litt synd på dem

Når Mary (som tok imot vennene våre så tilsynelatende hyggelig da de ankom Terminus i forrige sesong) forteller Carol om hvordan inntrengere voldtok og drepte dem da de en gang åpnet sine dører, er det jo mulig å synes syns på dem.

Inntil man husker på hva de senere gjorde med alle andre som senere kom på besøk. Makan til mistro og hevnlyst – og nok en gang gjentas det med å være enten slakter eller den som blir slaktet.

Det gidder ikke Carol høre på særlig lenge.

mary

Uansett, folk som er så koko at de fyller en gymsal med tente stearinlys og skribler på veggene mens zombiene raljerer rundt utenfor, ville neppe vart så lenge i zombieapokalypsen uansett …

7. Terminus er ikke (lenger) et trygt sted

I dobbelt forstand, altså. Først spiste folka der andre mennesker, så kom Carol og sprengte hull i gjerdet – og nå er det zombiene som spiser mennesker der inne.

nammmm

8. Turen går videre

Siden det ikke er så mye mer å hente for noen i Terminus, er det like greit å komme seg tilbake på veien.

Men først møtes alle i skogen, og det er virkelig deilig å se en hjertevarm scene der alle våre venner kan møtes og klemme på hverandre etter alt de har vært gjennom.

Naaw, Carol og Daryl er fine sammen:

klem

Og ikke minst må det klemmes litt før alt de skal gjennom videre i sesongen. For mest sannsynlig bærer det nå strake veien mot Washington D.C. …

9. Finnes det virkelig en «kur»?

Mens det går hardt for seg inne i Terminus, har resten av de overlevende som ikke ble dratt ut av togvogna i starten måttet sitte innestengt og høre på alt det fryktelige som skjer utenfor.

Blant dem er også Eugene, som til slutt åpner seg opp om hvorfor det er så viktig at han blir trygt fulgt til Washington D.C. – der det tydeligvis er noe utstyr han kan få bruk for.

Eugene forteller at han jobbet som en del av et timanns-team på et menneskelig genom-prosjekt, som lagde sykdommer i våpenform for å kunne bekjempe andre sykdommer i våpenform – altså bekjempe ild med ild.

Han sier videre at han vet om ting som kan drepe hvert eneste levende vesen på jorda, og at man ved å «vri litt på en bryter», kanskje kan endre litt på utfallet …

10. Så du på HELE episoden?

For første gang i «The Walking Dead»-historien fortsatte episoden med en ekstra scene etter rulleteksten.

Fikk du den ikke med deg, sier du? Null stress, her kan du se den:

Det er jo Morgan!

Du husker kanskje Morgan fra hans møte med Rick i seriens aller første episode – og igjen i sesong tre, der han ikke virket helt stabil etter at zombie-kona hans hadde tatt livet av deres felles sønn etter at han ikke klarte å ta livet av henne.

Ifølge «The Walking Dead»-skaper Robert Kirkman er det store planer for Morgan framover, noe vi gleder oss stort til å se mer av.

Nå, fortell oss: Hva synes du om episoden?

2 tanker om “Ti tanker om sesongpremieren av «The Walking Dead»”

  1. Håper virkelig Morgan er blitt mer stabil enn forrige gang vi så han. Håper også virkelig at dramaet rundt Beth får en lykkelig slutt. Scott M. Gimple sa i en Talking Dead episode at de ikke planlegger å drøye spenningen rundt Beth. Men kjenner vi The Walking Dead og skaperne riktig, er nok ting litt mer komplisert enn dette.

Det er stengt for kommentarer.