Hvem skulle trodd at «The Walking Dead» episode 2 skulle smake så godt?

Fikk du med deg gårsdagens «The Walking Dead»-episode? Om du gjorde det, kan du jo lese videre for å se hvilke tanker vi gjorde oss om andre episode i sesong fem – med undertittelen «Strangers».

Hvis ikke må du slutte å lese med en gang, for herfra og ut er det bare spoilere! Få heller med deg episoden når den vises i reprise gjennom uka – for eksempel tirsdag klokka 22.50, fredag klokka 23.35 eller søndag klokka 22.50.

1. Fremmede venner

Episodetittelen «Strangers» spiller for det første på hvordan gruppen av overlevende som vi nå følger egentlig ikke kjenner hverandre så godt.

På sett og vis er de fortsatt fremmede for hverandre, spesielt med tanke på mange av hendelsene fra fjerdesesongen som flere av dem bærer med seg som hemmeligheter.

Mye av episoden gikk derfor med til å høre og se flere av dem åpne seg for hverandre – det er ikke sunt å bære på for mange hemmeligheter. Tyreese og Carol prater endelig sammen om det hun gjorde i fengselet, og han langt på vei tilgir henne for det han nå innser måtte bli gjort. «Vi hadde ikke vært her om du ikke hadde gjort det du gjorde,» som han selv sier.

Tyreese tilbyr til og med Carol å snakke med resten av gruppa for at de skal ta henne inn i varmen – men Rick kommer ham i forkjøpet ved å selv åpne armer og dører for henne.

Men det er kanskje ikke så enkelt for Carol – enkelte ting som skjedde i ettertid (sniff, sniff – blomster?) er fortsatt så traumatiserende at hun ikke vil snakke om dem. Så når Carol finner en fungerende bil i nærheten, er det kanskje med noen baktanker? (Mer om bilen litt senere …)

I tillegg blir Tara også ordentlig akseptert, først av Rick, deretter av Maggie. Dette til tross for – eller nettopp på grunn av? – hennes åpenhet om å ha vært på The Governors parti under angrepet på fengselet, som til slutt førte til at Maggies far Hershel ble halshugget.

 

2. Ikke stol på fremmede

Du kjenner kanskje igjen den tilsynelatende pysete presten Gabriel fra «The Wire»? Der spilte han politimannen Ellis Carver, og han er dermed den tredje «The Wire»-veteranen som blir med i «The Walking Dead».

Fra før kjenner vi jo igjen Chad L. Coleman (Tyreese) fra rollen som Dennis ‘Cutty’ Wise i «The Wire», mens Lawrence Gilliard Jr. (Bob) spilte doplangeren D’Angelo Barksdale.

Men som Rick hele tiden minner oss på: Han tror ikke presten spiller helt med åpne kort. Kanskje har det noe med førsteinntrykket å gjøre?

Etter at Gabriel har tømt seg og sagt hei, spør Rick ham om han har noen våpen.

– Det eneste våpenet jeg trenger er Guds ord, svarer presten.

– Det så jaggu ikke sånn ut, svarer Daryl.

– Jeg ropte på hjelp, og hjelpen kom, parerer presten med. Smarting.

Noe senere forteller han at han verken har drept zombier eller mennesker i løpet av alle disse månedene.

Vel framme i kirken – der Gabriel insisterer på at han har fått være i fred, helt alene – tar far og sønn endelig den praten vi har hørt deler av i flere trailere:

– Du er aldri trygg, uansett hvor mange folk som er rundt deg, hvor oversiktlig området er. Uansett hva folk sier, hva du tror, du er ikke trygg. Det skal bare ett sekund til. Ett sekund, og det er over. Aldri senk guarden din, sier Rick til sønnen Carl, som svarer:

– Vi er sterke. Men vi er også så sterke at vi kan hjelpe folk. Og vi trenger ikke gjemme oss.

Men de er nok begge ganske sikre på at Gabriel har noen svin på skogen etter knivmerkene Carl fant utenfor kirken, samt den innrissede setningen «Du kommer til å brenne for dette.»

Bak kirken står uansett en minibuss, som alle blir enige om å fikse og kjøre til Washington D.C. – der Eugene (som han også nevnte i forrige episode) mener at de alle kan være trygge mens han jobber med «å få de døde til å dø, og de levende til å leve igjen.»

Der finnes det nemlig en infratruktur som er laget for å tåle hendelser selv av en slik fubar (fucked up beyond all recognition) størrelse som dette. 

Vel – alle er klare til å dra, unntatt Carol – som ser ut til å ville stikke av i bilen alene. Inntil Daryl dukker opp – rett før bilen som kidnappet Beth i forrige sesong suser forbi!

Yay, biljakt i «The Walking Dead»!

 

3. Ojojoj, kyssing!

Turtelduene Bob og Sasha ser så lykkelige ut, der de fniser og småkysser som om zombiene ikke skulle ha eksistert.

kyss

Men hva betyr dette, hmmm? Folk som kysser og er lykkelige i skrekkfilmer, dere vet hva som skjer med dem? Mon tro hva som skjer videre i episoden …

 

4. Zombier får også rosinhud i vann

Æææææsj. Hadde du gått nedi det zombieslimbassenget for noen bokser med hermetikkerter?

Og hva foregikk egentlig under vann der – ble Bob kanskje bitt bittelitt av dette gelémonsteret?

 

5. Fot i hose munn

Som flere på nett har påpekt: Når det er tre, svarte menn med «The Wire»-bakgrunn med i «The Walking Dead», øker ikke akkurat det sjansene for at alle tre av dem lever særlig trygt.

Og når Bob klinte løs med Sasha, skjønte vi at det muligens så spesielt mørkt ut for ham. Det skal vel gå an å ha det bra i denne serien, skal det?

Vi fikk aldri noe klarhet i om Bob faktisk ble bitt i vannet der. Men oppførte han seg ikke litt rart i etterkant? Og da han gikk vekk fra de andre for å gråte – hva dreide det seg egentlig om? Ikke at det ikke er lov å gråte en skvett med zombier på alle kanter, altså.

Før vi fikk svar på noen av de spørsmålene, kom imidlertid noen gamle kjenninger og kakket ham i huet og bortførte ham.

Uææh, vi så ikke dette komme:

Rick skulle kanskje fått lov til å dra tilbake til Terminus og ta rotta på alle sammen?

Det lover uansett ikke spesielt godt for Bob, det her. Men vi vet jo fra før at folk kan overleve (i hvert fall en liten stund) med fotprotese.

Men hva om Bob faktisk ble bitt? Hva skjer da med dem som knasker på kjøttet hans?

Den som lever, får se (vi krysser fingrene for Bob!). Neste mandag, kom kom!

Les også:
Ti tanker om sesongpremieren av «The Walking Dead»
Ting du (kanskje) ikke visste om «The Walking Dead» – del 1
Ting du (kanskje) ikke visste om «The Walking Dead» – del 2
Ting du (kanskje) ikke visste om «The Walking Dead» – del 3