Ikke alle kan overleve i «The Walking Dead» – her er fem tanker om episode tre!

Vi er hele tiden klar over at absolutt alle rollefigurene lever farlig i «The Walking Dead». Om det ikke er zombiene som tar knekken på folk, er det som regel andre folk.

I den tredje episoden av femte sesong, kalt «Four Walls and a Roof», gikk det imidlertid veldig hardt for seg. Noe så vi komme, andre ting … burde vi sett komme, kanskje?

Denne saken bør kun leses om du har sett episode tre – den er full av spoilere! Om du ikke fikk den med deg, sender vi reprise i kveld (tirsdag) klokka 22.50, fredag klokka 23.35 og søndag klokka 22.50.

Her er fem tanker om ukas episode:

1. På godfot med kannibalene

Etter den forrykende avslutningen på forrige episode, sto vi igjen med en rekke spørsmål.

Mange av dem ble heldigvis besvart i denne episoden – og først av alt fikk vi se hvordan det gikk med Bob, den gjennomstekte foten hans og kannibalene som gnagde på den.

Som vi mistenkte, hadde Bob faktisk blitt bitt av en zombie nedi vannet der. Det var derfor han snek seg bort for å gråte en skvett, og kanskje derfor han ikke virker helt sønderknust når Gareth og resten av kannibalene har begynt å spise av ham.

kjott

Den som ler sist, ler … best? Og i Bobs tilfelle ganske manisk, nå som han fikk tatt denne rimelig morbide hevnen.

Det virker ikke helt som om kannibalene helt vet hva det innebærer å ha spist smittet kjøtt, der de spytter ut fotkjøttet. Gareth forsikrer de andre om at det er trygt, ettersom kjøttet tross alt er gjennomstekt. Vel, vi får se.

2. Kunne vi stole på presten?

Et av de store spørsmålene ved siden av Bobs skjebne, var hvorvidt vi kunne stole på presten Gabriel – det trodde nemlig ikke dere leserne.

I kirken blir Gabriel konfrontert med mistankene. Først av Sasha, som savner sin kjære Bob sårt, deretter av Rick.

gabriel

Gabriel bryter kjapt sammen, og innrømmer å ha låst kirkedørene da menigheten hans prøvde å komme seg inn. Dermed kom de døde etter dem – kvinner, barn og hele familier ropte navnet hans og ba om nåde. Før de like etter ba ham ryke til helvete, før de igjen ble spist av zombier.

Gabriel tror nå at Rick & co. er sendt av Gud for å straffe ham. Og for å være helt ærlig så virker han ikke lenger som en like stor trussel mot gruppen?

I mellomtiden har Gareth og de andre kannibalene levert en bevisstløs – men fortsatt levende! – Bob ved kirkedøren, så alle sammen får brått noe annet å tenke på.

Bob forteller de andre om hva som skjedde, og viser dem bittet i skulderen. Snufs, han og Sasha som hadde kommet så godt overens!

Sasha og Tyreese snakker deretter sammen om å tilgi, kontra det å ta hevn. Hun vil åpenbart det siste, og gir kniven sin til Tyreese med beskjed å kjøre den gjennom tinningen til Bob straks han slutter å puste – mens hun, Rick og de andre som er best på å slåss går ut i skogen på kannibaljakt.

 

3. Verre enn å banne i kirken?

Straks den hevnlystne jaktgruppa er avgårde på toktet sitt, stiger Gareth og kannibalgjengen ut fra skyggene rett ved kirken. De har holdt gruppen under oversikt, og vet nå nøyaktig hvem som er igjen i kirken – samt at det er en ganske forsvarsløs gjeng.

Men, haha! Rick og de andre som dro er jo, som vi allerede vet, ikke dumme. For se hvem som brått er tilbake i kirken, med våpnene hevet?

rirckkirke

Vi forventet vel alle en rimelig kraftig konfrontasjon, nå som Rick endelig har overtaket over Gareth – som trygler for livet.

knefall

Gareth skulle jo liksom være den store skurken i denne sesongen, så det kan ikke ende allerede nå?

Vel, jo. Rick hadde avlagt det løftet om hevn, du vet.

hugg

Fytterakkern! Full massakre på kannibalene. Her kunne man vel sagt at de fikk smake sin egen medisin, men det var vel nettopp det de ikke fikk.

Når Gareth og gjengen hans regelrett blir hakket i hjel av Rick og de andre som vendte tilbake i grevens tid, kan det vel klassifiseres som en hakket (sic) verre øvelse enn å banne i kirken?

«Dette er jo Herrens hus!», som den sjokkerte presten Gabriel påpeker.

«Nei, det er fire vegger og et tak», parerer Maggie – og der har du altså grunnen til at episoden heter det den gjør.

 

4. Vennenes veier skilles

Nå som alle i kirken foreløpig er trygge (unntatt kannibalene og Bob, da), kan episoden roe ned litt slik at Bob får sagt ordentlig farvel til sine venner.

Før fengselset, forteller han til Rick, visste han ikke om det var gode folk – eller folk overhodet – igjen. Rick tok ham inn, fordi det er en sånn person Rick er, sier Bob.

Så dør Bob, før han rekker å svare Sasha på hva godt som kan komme ut av alt dette onde. Uffameien.

Det er imidlertid ikke tid til å være altfor sentimental i denne nye verdenen. Det er nemlig tid for en kniv i tinningen!

Men burde ikke de næmreste pårørende slippe å gjøre denslags, tenker vi idet Sasha står der med kniven. Akkurat da kommer heldigvis Tyreese inn døra og overtar den tunge jobben. Bra mann.

Spørsmålet nå, som det også ble kranglet litt om tidligere i episoden, er om de alle skal ta bussen til Washington DC og en potensiell kur der, eller bli for å vente på Carol og Daryl som kjørte etter Beths kidnappere i forrige episode.

Løsningen blir at gruppen deler seg opp. Noen tar bussen, blant dem Maggie og Glenn, mens Rick og familien henger igjen ved kirken sammen med Sasha, Tyreese, Michonne. og Gabriel.

buss

Dermed blir historien framover åpenbart en litt oppdelt affære, noe som potensielt kan føre til litt mer varierte omgivelser.

Rick får forøvrig et kart som viser hvor de alle skal møtes igjen – og på kartet står det også skrevet en melding fra Abraham:

«Unnskyld for at jeg var et rasshøl. Kom til Washington. Den nye verdenen trenger Rick Grimes.»

 

5. Hvem er det som lurer i buskene?

Det er blitt kveld ved kirken, og Michonne hører noe som rasler i buskene. Heldigvis har hun fått tatt tilbake sverdet sitt fra kannibalene, og går for å se … at Daryl kommer ut!

Oj!

«Hvor er Carol», spør Michonne – men får ikke et direkte svar fra en litt betuttet Daryl. Han snur seg mot busken og sier:

«Kom ut.»

Så slutter episoden. SAKLIG cliffhanger.

(Kjør Brødrene Dal-stemme): Hvem er i buskene? Noen helt andre enn Carol? Hvem da, i så fall? Så mange spørsmål, og så mange dager igjen til neste mandags episode!

En ting er i hvert fall sikkert: Nå er det virkelig ikke noe nåde i serien, og heller ikke noen hovedskurker (som vi kjenner til ennå, i hvert fall). Hvem i alle dager skal danne den menneskelige motvekten til zombiene nå? Skal virkelig de være hovedfienden igjen?

Alt dette åpner uansett for en beinhard tilnærming til kommende farer, samt en forståelse av hva som faktisk må gjøres i den nye verdenen – enten det er zombier eller mennesker som utgjør trusselsen …

Neste episode av «The Walking Dead» sendes mandag klokka 21.55.