Auauau! Vet du hva som skiller «Saw» fra andre skrekkfilmer?

Som en del av FOX Norges skrekkelige høst, viser vi i kveld den legendariske skrekkfilmen «Saw» fra 2004 klokka 21.55.

De neste fredagene viser vi de tre oppfølgerne i filmserien, som vi tidligere har kikket litt nærmere på her på FOX-bloggen.

Men i dag konsentrerer vi oss om filmen som startet det hele, «Saw».

I filmen følger vi to menn som våkner opp i et lite rom, der de etterhvert forstår at de er en del av det syke spillet til seriedrapsmannen Jigsaw.

Han gir dem imidlertid én siste sjanse til å overleve – via lydopptak som ofrene får høre: Om de virkelig har lyst til å leve, må de være med på et grotesk spill på liv og død.

Og strengt tatt, argumenterer Jigsaw, er han ikke en drapsmann: Om de han holder fanget dør, har de drept seg selv av egen «fri» vilje …

Her er tre ting du kanskje ikke visste om filmen:

1. «Saw» er en av tidenes mest innbringende skrekkfilmer

Egentlig var det planlagt at «Saw» skulle bli en rett-på-video-film, noe som også ble gjenspeilet i produksjonsbudsjettet på bare 1,2 millioner dollar.

«Saw»-skaperne, regissør James Wan og manusforfatter Leigh Whannell, fikk også bare 18 dager på seg til å spille inn filmen.

Etter at publikum på flere forhåndsvisninger var svært positive til filmen, ble den imidlertid flyttet opp til kinovisning – og resten er historie.

jigsaw

Allerede i åpningshelgen var responsen så god at det samtidig ble gitt grønt lys for en oppfølger, «Saw II». Til sammen spilte «Saw» inn 103,9 millioner dollar på kino – og så kommer alt dvd-salget i tillegg.

Noe som trygt kan sies å ha vært en god investering. Også for reggisør Wan, som tok en sjanse da han takket nei til forhåndsbetaling for jobben, men heller ville ha en viss andel av filmens eventuelle overskudd …

 

2. Ingen av skuespillerne fikk lov til å øve på scenene

Det var rett og slett ikke tid eller penger til noe annet. Og der skuespillerne kanskje trodde de øvet på en scene, var det i realiteten innspillinger som ble brukt i filmen.

danny

Det var heller ikke råd til å filme noen av scenene utendørs. Alt fant derfor sted i to varehus – noe som også ga filmskaperne ideen om at filmen hovedsakelig skulle handle om noen som var sperret inne i et rom.

Nød lærer blakk filmskaper å spinne gull, som det heter.

3. Alle som dør i filmen er menn

Vi skal ikke spoile så veldig mye av «Saw» – du skal jo tross alt forhåpentligvis se den i kveld klokka 21.55 – men det kommer kanskje ikke som noe sjokk at det er folk som dør i filmen.

Hallo, vi snakker jo om en skrekkfilm!

Men det som er litt moro, er at «Saw» fjerner seg fra en ganske etablert skrekkfilmnorm der det ofte er damene det går verst utover (i hvert fall i førstefilmen).

Alle som dør i «Saw» er nemlig menn.

sawspeil

«Kos» deg med film i kveld!