En røff bytur: Vi følger Carol og Daryl gjennom ukas «The Walking Dead»-episode

Ny uke, ny episode av «The Walking Dead»! Mange har sikkert gledet seg til denne sjette episoden av femte sesong, ettersom vi visste at den i all hovedsak ville handle om turen Daryl og Carol la ut på etter Beths kidnappere.

Om du ikke fikk med deg episoden, kan du se reprisen i kveld (tirsdag) klokka 22.55, fredag klokka 23.55 eller søndag klokka 22.50.

Her er fem tanker om ukas episode, som har tittelen «Consumed»:

1. Gøy verken på landet eller i byen

Så endte de altså opp i Atlanta, Daryl og Carol også. Etter å ha dratt avgårde etter bilen med det hvite korset – som Daryl så kidnappe Beth tidligere – fører veien inn til storbyen.

Det er første gang vi har vært så lenge utendørs inne i byområder siden første sesong, og det føles unektelig litt friskt. Selv om det ikke er så mye annet å hente der enn kanskje Beth.

atlanta

Og Noah, da – han som Beth samarbeidet med om flukten fra sykehuset.

Noah lurer faktisk lenge i kulissene før han faktisk gir seg til kjenne for Daryl og Carol. Om du ser nøye etter, er det mulig å se ham både i parkeringshuset og gjennom et vindu i overgangsbroen før Carol (idiotisk nok!) ikke oppdager ham på vei ut av kontoret litt senere. Snakk om amatørtabbe.

noah

Uansett, for å gjøre en lang historie kort: Til tross det første uvennlige møtet, blir tonen en annen straks Noah (som åpenbart ikke er verdensmester i nærkamp) kan fortelle at han kjenner Beth og vet hvor hun er.

Men så:

krasj

Nå vet vi i hvert fall at Carol virkelig er skadet når hun ankommer sykehuset, slik vi fikk se i slutten av Beth-episoden for noen uker siden.

Men hei, Carol tåler jo åpenbart en trøkk. Hun og Daryl ble jo knapt skadet da vanen falt ned fra broen. Godt gjort var det også  at vanen som falt med fronten først … landet på alle fire hjulene?

bang

2. Å nei, barnezombier!

Det er ikke hyggelig for noen å møte på barnezombier. Spesielt ikke for Carol, som tidligere i serien endelig fant datteren Sophia i Hershels låve – bare ikke i den tilstanden man håpet på:

Tatt i betraktning alt Carol har vært nødt til å gjøre for det felles beste siden den gang, er det ikke rart hun har et litt vanskelig forhold til barn. Spesielt zombiebarn.

Og helt ærlig: Er det ikke til det beste for alle at vi ikke har opplevd så mange småzombier hittil i serien? Det gjør jo vondt langt inn i sjelen bare å tenke på babyzombier.

Litt ekkelt var der derfor da denne vesle hånden brått dukket opp bak glassdøren i ukas episode:

barnezombie

Carol, beinhard som hun er blitt (i hvert fall utenpå), var med en gang innstilt på å gå inn i rommet for å ende «lidelsene» til den vesle zombien. Heldigvis stoppet Daryl henne – han forsto raskt at den som lider mest i situasjonen er Carol selv.

Dagen etter våkner Carol til et bål utenfor vinduet. Mens hun sov, har Daryl tatt grep med barnezombien – noe Carol takker ham for.

twd_topp

3. Ingen røyk uten Carol

Det er mye som brenner i denne episoden. Både i byen, men også i Carols mange blikk tilbake i tid.

Røyk som stiger til himmels er tradisjonelt et varsel om fare. Og ja, i de mange tilfellene vi får se Carol forholde seg til ild og røyk gjennom episoden er det ikke akkurat hyggelige ting som har skjedd: Fengselet brant, Carol tente på folk i fengselet, Carol sprengte nesten hele Terminus … og nå altså brenningen av den vesle zombien.

brenn

Hva betyr all denne røyken? På nett har flere i etterkant av episoden pekt mot salme nr. 102 i Salmenes bok i Bibelen – det er  jo allerede nok av bibelreferanser i denne sesongen, fra de skjulte versene i Gabriels kirke til Samson-referansene i forrige episode.

Salme 102 er en bønn til bruk for en lidende, «når han er kraftløs og klager sin nød for Herren.» I salmens fjerde vers kan man lese følgende:  «For mine dager svinner som røk, mine lemmer brenner som ild». På engelsk er første del «for my days have been consumed in smoke» – noe som kan forklare episodetittelen «Consumed».

«Everything now just consumes you,» sier Carol til Daryl. Og hva har han å si? «Hey, we ain’t ashes.»

I salmens niende linje kan vi forøvrig lese: «Mine fiender håner meg hele dagen.»

Zombier lar jo ikke folk være i fred, kan man trygt si:

goaway

 4. Mye kjipt skjedde før zombiene kom også

I starten av episoden får vi se en bok ligge på kontoret der Carol og Daryl bryter seg inn – der de oppdager barnezombien. Bokens megetsigende tittel er «Treating Survivors of Child Abuse: Psychotherapy for the Interrupted Life».

Daryl fatter åpenbart en interesse for boka – ettersom det litt senere i episoden viser seg at Daryl har tatt den med seg.

abuse

Faktisk er dette en ekte bok, som er ment for folk som hjelper misbrukte barn.

Kanskje kan dette være en forklaring på noe av bakhistorien til Daryl? Vi vet jo at han og den avdøde broren Merle ikke hadde det spesielt lett hjemme, men det har ikke hindret Daryl fra å ta godt vare på sine nærmeste etter at han varmet opp til dem.

Er dette en del av historien vi kommer til å høre mer om senere, kanskje?

5. Nå samles snart troppene

Nå som Carol er tatt til sykehuset, kan Noah fortelle Daryl at det ikke er noe vits i å følge etter – det er for mange folk der.

– Vel, vi har mange folk vi også, sier Daryl – og kjører avgårde med Noah i en lastebil.

lastebil2

Tilbake til kirken, tør vi tippe. Nå vet vi mest sannsynlig hvem det er som lurte i buskene for noen episoder siden!

Spørsmålet nå er bare om alle sammen blir med tilbake til byen? Vi håper det, ettersom det ikke er så mye mer å hente ved kirken.

Og hva da med de som dro avgårde i bussen, nå som det ikke lenger er så viktig å komme seg til Washington D.C. – kommer de også tilbake, slik at alle kan reise i samlet tropp for å redde Beth og Carol i Atlanta?

Nå begynner det uansett å bygge seg veldig opp mot midtsesongfinalen – mye kan og skal skje i de to episodene som gjenstår før vi får en «The Walking Dead»-pause fram til februar neste år!

Neste episode kommer som vanlig mandag klokka 21.55 – her er en teaser på hva vi har i vente: