Ray Donovan kommer til FOX Norge på torsdag – derfor bør du glede deg!

På torsdag 27. november klokka 21.55 entrer Ray Donovan skjermen på FOX Norge.

Det er det god grunn til å glede seg til. Serien, ledet an av Liev Schreiber, er nemlig en sjeldent serieopptur fra Los Angeles’ mørkere sider.

Nylig kom den glimrende krimbloggen OP-5 med fem grunner til hvorfor du bør se nettopp «Ray Donovan» – her er også noen fra vår kant:

1. Who you gonna call?

Hvem er det du ringer om du for eksempel er en stigende stjerne på idrettshimmelen – og en dag våkner på et hotellrom med en kokaindød modell ved siden av deg i senga?

Ringer Ray Donovan, vel.

Nesten uansett hva det er du sliter med, kan Donovan fikse problemene dine – så lenge du er  i stand til å bla opp.

Nødvendigvis betyr dette at serien stadig vekk tar dypdykk inn i Los Angeles’ mer mørke sider, der folka som trenger å få «fikset» ting gjerne befinner seg med ujevne mellomrom.

På hjemmefronten, derimot, skulle vel Donovan selv ønske at noen kunne fikse opp alle problemene knyttet til familie, omgangskrets – og enkelte svært nærgående klienter.

2. Liev Schreiber kler rollen helt perfekt

Ray Donovan er hardstlående når det trengs, og åpner bare munnen når det strengt tatt er nødvendig.

Det balltreet er ikke bare til pynt, altså.
Det balltreet er ikke bare til pynt, altså.

Sånne folk kan tilsynelatende se ut om de alltid har full kontroll, men Schreiber evner å både være hardhausen han må være i rollen, samtidig som han på glimrende vis gir oss seere et godt innblikk i hvor kaotisk det til tider er inni hodet til Ray Donovan.

3. For en familie!

Det er kanskje ikke så rart at det tidvis går en kule varmt for Ray når han for eksempel har en far som Mickey – som brått slipper ut av fengselet fem år for tidlig.

Ray skulle vel gjerne sett at han ble der inne i all evighet. Og det skjønner vi godt, så intenst kjipt han blir fremstilt av Angelina Jolie-pappa (ok, og Oscar-vinner) Jon Voight.

Her har han akkurat kommet ut av fengselet (vel, serien starter med en litt drøyere episode), men herfra og ut tar råheten og sleskheten seg bare oppover:

bryst

4. Så mange flinke folk!

Ikke bare har du Liev Schreiber og Jon Voight med i serien, også en hel haug med andre favorittskuespillere dukker opp.

James Woods er en mildt sagt ustabil mafiaboss på rømmen, Eddie Marsan er akkurat like nevrotisk som han må være som en av Rays brødre – og ellers får vi møte folk som Elliott Gould, Roseanna Arquette, Paula Malcolmson (Trixie i «Deadwood») og Hank Azaria (stemmen til blant andre Moe, Wiggum og Apu i «The Simpsons»).

ray_crew

5. Serien er rett og slett veldig bra

Etterhvert som vi jobber oss ut i første sesong av «Ray Donovan», vever de mange historiene, konfliktene og løgnene seg sammen til en svært spennende smørje.

Godt hjulpet i gang av seriens regissør på de første to episodene, Allen Coulter – som tidligere har jobbet på blant annet «The Sopranos» , «Sons of Anarchy», «House of Cards» og «Boardwalk Empire».

Men mest av alt er dette noe så fint som skikkelig godt tv-håndverk, med øye for både detaljer i gode scener og ikke minst den totale helheten.

Første sesong av «Ray Donovan» har premiere på FOX Norge torsdag 27. november klokka 21.55.