Tro det eller ei, men mange av DIG-konspirasjonene er faktisk helt «sanne»

I kveld er det klart for premiere på DIG på FOX klokka 21.55 – en ny spenningsserie fra Gideon Raff (Homeland) og Tim Kring (Heroes).

I serien, som du kan lese mer om her, blir vi kastet brått inn i en rekke fantastiske konpirasjonsteorier, som danner grunnlaget for det spennende dramaet som utspiller seg i kjølvannet av drapet på en ung pike i Jerusalem.

Men visste du at mye av det som foregår i serien faktisk ikke er helt på jordet, om vi skal tro overraskende mange mennesker her på jorda?

dig_topp

Som hovedrollehaveinnehaver Jason Isaacs forteller i en av seriens bakomfilmer:

– Da jeg dro for å snakke med manusforfatterne, sa jeg til dem at dette er en fantastisk historie og lurte på hvordan i alle dager de hadde kommet på den. Da svarte de at «mesteparten av det er helt sant.»

– Jeg ble helt slått i bakken, og trodde at de spøkte eller overdrev. Men så dro jeg rett hjem og begynte å researche … og jeg tror at dersom vi forteller historien rett så vil folk bli sittende langt utover natta og inn i morgentimene mens de, med en økende grad av skrekk, innser hvor mange folk det er her i verden som ønsker at jorda skal gå under, fortsetter Issacs.

Historien i DIG utspiller seg hovedsakelig på tre steder i starten: Hovedhistorien foregår i Jerusalem, men vi tas også med til en gjeng temmelig kørka (og brutale) dommedagsentusiaster i New Mexico … og til en låve i Oppland, Norge!

Til tross for at de «norske» scenene i virkeligheten er innspilt i Canada, er det artig å se Christopher Heyerdahl (joda, han er i slekt med Thor) snakke passe tålelig norsk – det er ham du ser aller først i traileren her:

Så, hva har en liten kalv i Norge å gjøre med en innesperret gutt i USA og et drap i Jerusalem?

Uten å røpe for mye av handlingen, kan vi i hvert fall kort oppsummere noen av seriens myter og konspirasjoner som også eksisterer i vår virkelige verden:

Den røde kvigen

Helt i starten av første episode, får vi se en gjeng ortodokse jøder ankomme «Oppland, Norway» for å bevitne fødselen av en helt spesiell kalv.

Dette viser seg å være en såkalt rød kvige, en svært sjelden ku som ifølge jødisk tradisjon kan brukes som offer i en spesiell renselsesseremoni – som er påkrevd for at arbeidene med å bygge et tredje tempel i Jerusalem, etter anvisningene i Esekiels bok.

ku

Den jødiske organisasjonen The Temple Institute har lenge jobbet med planer om å bygge et slikt tempel – noe som mildt sagt er kontroversielt fordi tempelet i så fall må bygges der Klippedomen, muslimenes helligste sted, i dag står.

Tempelinstituttet jakter fortsatt aktivt på en rød kvige – bare ni stykker har vært observert siden Jesu tid. I år 2000 trodde man at en slik var funnet – men den viste seg å ha to svarte hår på kroppen. Da denne krabaten ble oppdaget i USA i fjor sommer, vakte det derfor en viss oppsikt.

Om du er glad i South Park, har de også vært innom fenomenet med den røde kvigen

Paktens ark

Arkeologiske utgravinger i Israel har ofte en tendens til å være mer bibel-sentriske enn ellers i verden, noe vi også opplever i DIG der en gjeng arkeologer leter etter den legendariske og aller helligste Paktens ark i grunnen under Jerusalem.

Som det faktisk spøkes med også i serien: Alle som har sett Indiana Jones-filmen Jakten på den forsvunne skatten vet jo at det å tukle med arken kanskje ikke er det smarteste man kan gjøre?

Den hellige brystplaten

Denne mytiske og veldig hellige brystplaten dukker tidlig opp i DIG – og det er ikke bare-bare.

bryst

Den som innehar brystplaten, kan ifølge enkelte tolkninger av jødisk mytologi snakke direkte med Gud – men da kreves det også at alle edelstener er på plass, i tillegg til Urim- og Tummim-loddene.

Kanskje er det derfor ikke overraskende at mektige krefter også i DIG forsøker å få henda i edelstenene i forskjellige fargenyanser …

tegn

Og dette er altså bare toppen av det konspiratoriske isfjellet, som vi etterhvert skal smelte oss inn til kjernen av i DIG i mandagene som kommer.

Følg med på den spennende premieren i kveld på FOX klokka 21.55!