Kraften er med oss – nå viser FOX alle Star Wars-filmene!

Med 4. mai friskt i minne (May the Fourth be with you!) er det en sann glede å kunne følge opp all Star Wars-mimringen med en tv-reise til en galakse langt, langt borte.

I mai og juni vil FOX nemlig vise alle Star Wars-filmene seks fredager på rad!

Star Wars Saga Ep. 1-6 Copyright TM & © Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved
Star Wars Saga Ep. 1-6 Copyright TM & © Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

I den anledning serverer vi dere noen fun facts fra hver av filmene, i den rekkefølgen vi viser dem fra og med den 8. mai.

8. mai kl. 21:
Star Wars: The Phantom Menace (1999)

Om du hører nøye etter hva som sies etter at første runde er unnagjort i pod racing-konkurransen, hører du Watto rope ‘kiitos!’ til Sebulba, som svarer ‘Ole hyvä!’. Om du er kjent med det finske språket, vil du kjenne det som henholdsvis ‘takk!’ og ‘vær så god!’.

Star Wars Saga Ep. 1-6 Copyright TM & © Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved
Star Wars Saga Ep. 1-6 Copyright TM & © Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

Når vi først er inne på rare lyder: Under innspillingen av filmen, oppdaget filmteamet at skuespiller Ewan McGregor (som spiller Obi-Wan Kenobi) lagde lyssabel-lyder mens han kjempet – noe som måtte rettes opp i postproduksjonen (merk forøvrig at ordet «lightsaber» ikke blir brukt en eneste gang i filmen).

lyssverd
Star Wars Saga Ep. 1-6 Copyright TM & © Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

Apropos ting som blir gjort i ettertid – etter rulletekstene kan du høre en velkjent, tung pusting som varsler om hva vi har i vente fra neste film …

15. mai kl. 21:
Star Wars: Attack of the Clones (2002)

Idet Jango Fett går inn i skipet sitt etter å kjempet mot Obi-Wan, vil du se at han slår hodet sitt i døråpningen.

a4f28501e63e3582dc1e9ec3d071e73935c72b53

Dette var faktisk gjort med vilje, som en fin-fin referanse til den famøse tabben i den første Star Wars-filmen fra 1977, der en stormtropper ved en feiltakelse slo hodet sitt i døra – se på han til høyre i videoen her:

tumblr_m911ybf8jX1r0eggqo1_500

22. mai kl. 21:
Star Wars: Revenge of the Sith (2005)

Om du synes Hayden Christensen ser litt fomlete ut i Darth Vader-drakten, er ikke det helt tilfeldig.

George Lucas ønsket nemlig at han ikke skulle se så vant ut i drakten han tross alt ikke hadde båret så lenge – så drakten ble bevisst gjort topptung (med ekstra vekter i hjelmen) for å oppnå den rette «nybegynner-vibben».

Star Wars Saga Ep. 1-6 Copyright TM & © Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved
Star Wars Saga Ep. 1-6 Copyright TM & © Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved

Christensen kompenserte uansett ved å legge på seg hele 11 kilo til rollen, noe han klarte ved å spise seks måltider hver dag.

29. mai kl. 21:
Star Wars: A New Hope (1977)

George Lucas var i sin tid så sikker på at denne filmen ville floppe på kino, at han droppet premieren og heller dro på ferie til Hawaii med Steven Spielberg. Heldigvis for oss, ettersom de på den ferien sammen kokte opp ideen til den første Indiana Jones-filmen Jakten på den forsvunne skatten.

Som vi alle vet, endte filmen opp som det totalt motsatte av en flopp. Om man justerer inntjeningen for inflasjonen, er det bare én film i historien som har dratt inn mer penger, nemlig Tatt av vinden fra 1939.

5. juni kl. 21:
Star Wars: Empire Strikes Back (1980)

Ettersom deler av denne filmen ble spilt inn på Finse i Norge, er det kanskje på plass med litt hjemlig trivia.

Mens filmen ble spilt inn, ble hotellet skuespillerne og crewet bodde på rammet av en kraftig snøstorm. Regissør Irvin Kershner grep sjansen, og kastet Mark Hamill (som spilte Luke Skywalker) ut i kulda for å spille inn rømningsscenen fra Wampa-grotten. Det hele ble filmet mens han og kameramannen satt lunt og godt inne i hotellets inngangsparti.

Mens Battle of Hoth-scenene ble spilt inn, stilte faktisk medlemmer av Norges Røde Kors opp som statister, i rollen som Echo Base-tropper. Som takk for hjelpen, donerte Lucasfilm penger til organisasjonen (penger de åpenbart hadde nok av, ettersom filmcrewet ankom Finse med kasser fulle av kunstig snø i tilfelle det ikke var nok ekte snø der).

Det var også som liksom-medlemmer av Norges Røde Kors at forlegger Arve Juritzen og tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik – begge scoop-sugne journalister på den tiden – snek seg inn på settet og faktisk endte opp i filmen.

En som ikke synes i alt mylderet er forfatter Tom Egeland, som spilte en Hoth-rebell i filmen.

12. juni kl. 21:
Star Wars: Return of the Jedi (1983)

Noen ting kan ikke gjentas for ofte, i tilfellet Star Wars er det setningen «I’ve got at bad feeling about this» med noen variasjoner.

Setningen ytres faktisk av forskjellige folk i alle Star Wars-filmene, og i denne filmen er det C-3P0 og Han Solo som får den tvilsomme æren …