Vi går Wayward Pines etter i sømmene – episode 2

Heisann, er du fortsatt med oss her i Wayward Pines? Du har kanskje ikke noe annet valg, nei?

Så bra! Da kan vi komme igang med våre fem tanker om denne ukas episode. Som vanlig er det proppfullt av spoilere, så om du ikke har sett episoden anbefaler vi at du ser den i reprise i kveld (fredag) klokka 23.45, søndag 22.50, mandag 22.55 og torsdag 21.00.

Sånn, da er vi klare til å se nærmere på alt det mystifistiske som foregikk i andre episode av Wayward Pines, med undertittelen Do Not Discuss Your Life Before – du kan banne på at vi kommer tilbake til akkurat det navnevalget …

 

1. «Hallo! Hallo!»

Hvordan står det til? Bare bra?

Vel, Ethan Burke har ganske sikkert hatt det bedre enn når han blir lagt i bakken av en illsint sheriff Pope, som ikke er så glad for utflukten som avsluttet forrige ukes episode.

Brått begynner Pope å krangle litt på hvorvidt Burke faktisk er en Secret Service-agent, og hevder å ha ringt til kontoret hans i Seattle for å spørre litt om han. Svaret, hevder han, var at de aldri hadde hørt om Burke. Hva annet kunne man vel vente?

Litt senere ringer Burke Secret Service selv, og får nok en gang snakke med «Marcy», som åpenbart ikke har gitt noe beskjed videre til Adam.

Falsk resepsjonist som hun er, faller hun selvfølgelig for denne klassiske jugefinta:

– Sitter du i resepsjonen i sjuende?

– Ja.

– Det er ikke noe resepsjon i sjuende etasje.

– *klikk*

 

2. «Man skal ikke plage andre …»

Som gutta som syklet forbi i starten av episoden var så vennlige å minne Burke om : «Ikke prøv å dra – det er regel nummer én.»

Mens byen åpenbart ikke har noen regler mot falske penger, gjelder i stedet en slags Kardemommelov fra Helvete.

På vei ut fra den «supertrivelige» lekebutikken Kate jobber hardt i, oppdager Burke et skilt som med de offisielle reglene for byen, en plakat alle butikkene i byen er forpliktet å ha hengende lett synlig.

ikkedra

De lyder som  følger:

Do not try to leave.
Do not discuss the past.
Do not discuss your life before.
Always answer the phone if it rings.
Work hard, be happy,
and enjoy your life
in Wayward Pines!

… og akkurat da ringer det i telefonen til Kate.

Hallo? Hvem der? Hvem styrer dette stedet? Hvem bestemmer disse reglene? HALLOO?

 

3.  «… man skal være grei og snill»

På hotellet snubler Burke over stedets eneste avis, The Wayward Pines Chronicle. Den har imidlertid ikke kommet ut med noe ny utgave på et par uker, ettersom det ifølge den skumle hotellsjefen har vært en «mangel på nyheter» i byen.

Vi kan muligens anta at den vesle byen har en pressefrihet på linje med Nord-Korea, når vi etterhvert får høre om hva som egentlig har skjedd med den savnede agenten Bill Evans, som ble funnet død som en sild (og litt til) i forrige episode.

Han ligger der fortsatt, visstnok med noe som ligner på en slags dagbok i skoa.

LUKT

Ifølge Kate bodde nemlig Bill en god stund i Wayward Pines før han ble drept – eller stryk det: Tok livet av seg, skal vi nå tro hans enke Patricia, som sier hun så ham ta reper’n. Men hvordan kan han ha tatt livet sitt for så å binde seg fast til senga?

Som Beverly senere kan avsløre, er sannheten hakket dystrere: Det var nemlig sheriff Pope som kuttet over strupen til Bill mens hele byen så på, etter det som angivelig var et fluktforsøk.

Bill skulle egentlig rømme med Beverly, men stakk i stedet av alene et par dager før planen. Åpenbart ikke et veldig smart trekk.

is

 

4. «Jeg har en plan!»

Dette er jo nesten til å bli helt gæren av, noe også Burke begynner å føle på når han igjen ender opp å sykehuset. Denne gang på jakt etter liket til sin kollega Bill Evans – og dagboka han ikke rakk å ta med før myndighetene endelig plukket opp liket.

I tillegg til liket og dagboka, finner Burke også vår «venn» sykepleier Pam.  Frekk i kjeften, hun dama der.

frekkas

Men når hun snakker grovt om kona hans, er det faktisk av en god grunn, ettersom både hun og sønnen blir trillet inn på bårer like etter.

trille

Eller var det bare huet hans som blir verre etter ulykken? Burke er nære på å godta at han faktisk er skadet og må opereres …

… før han styrter ut av sykehuset, igjen. Kanskje et smart trekk, for i neste scene får vi nemlig se kona hans i god behold i Seattle.

Dagboka Burke har funnet i etterlatenskapene til sin avdøde kollega viser seg å inneholde en fluktplan. Men de to kan åpenbart ikke reise før de fjerner microchipen vi får vite befinner seg i leggen hans.

Beverly graver derfor rundt som best hun kan med noe som ser ut som en skitten, sløv kniv (smart) – og jaggu går det ikke hull på GPS-kvisa.

kvise

Og chipen, får vi se, er et vesentlig element i trackingen av folk.

kamera

«I’d rather die than pretend this is normal another day,» sier Beverly forøvrig når de går gjennom den totalovervåkede hovedgata. FÅR HÅPE IKKE DET GÅR TROLL I ORD, fnis.

 

5. «…. når det piper i telefonen»

Som Knutsen og Ludvigsen sang: «Telefoner ska’kke pipe slik som fløyter på land og skip.» De skal heller ikke ringe i hvert eneste hus i hele Wayward Pines, som Beverly og Burke opplever etter at de har forlatt den lett trykkede middagen hjemme hos Kate og Harold.

En middag der Beverly ikke bare kuttet ut sporingschipen sin, men også lot det glippe at hun hadde en fire år gammel datter (som sikker nå er voksen) der hjemme i fortiden sin.

Husker du tittelen på episoden, som også er byens andre regel? Do not discuss the past?

2

Vel, Beverly aner nok at det ikke var helt heldig at hun snakket om datteren – ettersom hun kan fortelle at sist gang alle telefonene ringte på denne måten var den kvelden sheriff Pope kuttet over strupen på Bill.

Folket flokker ut av alle dørene, åpenbart på jakt etter Beverly … som de raskt får tak i, mens Burke unnslipper. Hun blir dratt opp på det som etter alle solemerker er et skafott – der hun skal bli «dømt» for å ha snakket om fortida, etter at Kate og Harold tysta på henne.

«Dømt», som i «kuttet strupen over på».

kutt

Ojda. Den så vi ikke komme, spesielt ikke ettersom Juliette Lewis tross alt er et ganske svært skuespillernavn, som attpåtil står oppført med ti episoder på seriens IMDB-side.

Men så kørka som ABSOLUTT ALT i Wayward Pines har vært til nå, utelukker vi ingenting i fortsettelsen. Kanskje Beverly virkelig er død, kanskje det hele bare var et skuespill (var egentlig det kuttet så veldig dypt, a?), kanskje er de alle bare kloner, kanskje vender hun tilbake som zombie … nei, stryk det siste, vi gir oss der. Samtidig som vi følger spent med neste uke her på FOX.

Som om du har noe valg:

1