Vi går Wayward Pines nærmere etter i sømmene – episode 3

Livet går videre i Wayward Pines – eller, vel, ikke for alle.

Nok en gang har vi gjort oss opp noen tanker om ukas episode. Det betyr åpenbart at du bør ha sett den før du leser videre – reprisen går i kveld klokka 23.30, søndag 22.50, mandag 22.55 og torsdag klokka 21.00.

Etter forrige ukes overraskende og temmelig tragiske avslutning, var vi selvfølgelig spente på om ukas episode, med undertittelen «Our Town, Our Law», kunne gi svar.

Dette var det vi lærte:

1. Denne byen er VIRKELIG koko

Å, de er så lykkelige i Wayward Pines, og de skal I HVERT FALL ikke la noe eller noen utfordre livene deres der.

Etter å ha skåret halsen over på Beverly – som det jaggu ser dårlig ut for med alt blodet som renner ned på podiumet – messer sheriff Pope for de fremmøtte at sliktno’ må til for å bevare orden i byen.

Og de jatter gladelig med.

workhard

Den urkjipe tradisjonen kaller de visstnok for «reckoning», noe som oversatt til norsk betyr noe sånt som «oppgjør».

Et rimelig oppgjør i denne saken hadde kanskje vært et par dager i kakebu. Skal vi dømme etter ansiktsuttrykkene til noen av tilskuerne er heller ikke de helt med på dødsstraffen, sånn innerst inne.

Men akkurat som i andre meningsstyrte og totalovervåkede samfunn (tankene streifer igjen innom Nord-Korea), er det ikke så veldig populært – eller smart – å ikke være med på offentlige hyllester og denslags.

 

2. Fortsatt spor av fri vilje

Det store spørsmålet blir igjen: Hvem styrer egentlig sjappa? Det hadde jo faktisk vært litt moro om det faktisk VAR Kim Jong-un, men det er nok ikke helt i «The Interview»-retningen vi tipper at Wayward Pines skal gå …

kim2

Idet Burke snoker seg inn i hjemmet til tyster-Kate for å tale et par alvorsord med henne, spiller hun først med på Wayward Pines-notene og inviterer ham på en kopp te – inntil vannkjelen begynner å hvine så høyt at mikrofonene i huset åpenbart får trøbbel.

Kate benytter sjansen til å (veldig lavt) fortelle Burke at det ikke var hun som tystet på dem, at det bare var noe Pope hadde fortalt forsamlingen ettersom naboer skal «passe på» hverandre. Hun føler også at hun har blod på henda fordi hun ikke stoppet Pope.

En annen ting hun sier er at ingen egentlig får noen «second chances» i byen, men at Burke nå nettopp har fått en. Og at det er noe han bør ta imot. Sammen med GPS-chippen hun har funnet og tatt vare på.

track

Det er altså spor igjen av gammelagent Kate inni der likevel!

Og som hun senere kan fortelle, uti skogen, har hun også prøvd alt hun kunne å slippe unna i alle de årene hun har vært der, men gitt opp – den eneste måten å overleve, er å leke med.

Dessuten forteller hun noe rart om den avdøde agent Evans. Hun så ham ikke på et tiår, før han brått sto foran henne for et par år siden, uten å se et år eldre ut …

 

3. Familiebesøk

Vi har ikke helt glemt familien til Ethan Burke, og de har jaggu ikke glemt ham heller.

Arlene og Ben nekter å sitte hjemme i Seattle, og drar nedover mot Boise, Idaho, der Ethan sist ble sett. Inne på det åpenbart strengt bevoktede Secret Service-kontoret gjennomfører Arlene litt mesterlig hacking på det toppsikrede intranettet:

… og på bensinstasjonen der Ethan sist fylte drivstoff er det en liten gutt som mener å huske en bilulykke utenfor den «ubetydelige fillebyen» Wayward Pines. Bingo!

Men gjett hvem som stopper dem for å «hjelpe» til med den «ødelagte» bilen? Vi må nesten innrømme at vi ble litt overrasket da vi så sheriff Pope i egen figur ute på de offentlige veiene. Men vi ble ikke overrasket over det han gjør:

popehjelp

Altså var det ikke bare oppi hodet til Ethan da han i forrige episode så de to ankomme sykehuset i Wayward Pines (etter den uunngåelige ulykken de to må ha vært gjennom med den ødelagte bilen), men litt kreativ klipping og bruk av flashbacks fra serieskaperne. Tror vi.

 

4. Parkering i kjeller’n

Samtidig, et helt annet sted i Wayward Pines: Etter at Ethan både har funnet Beverlys ille tilredte og opphengte kropp, samt snoket rundt i hennes nå fraflyttede hus (ulykkelig/lykkelig uvitende om at det snart skal bli hans eget familiehus), ser han brått en matbil med Wyoming-skilter komme kjørende. Hmm. Et eller annet sted må byen få maten sin fra, og det er ikke mye til dyrket mark i skogene rundt her …

Burke sniker seg inn i bilen, og jaggu kjører den ikke ut av byen. Og ned i en heis? Når Burke til slutt våger seg ut, befinner han seg i noe som virker som et enormt, underjordisk anlegg.

woot

Der finner han ikke bare en heis merket med Wayward Pines – er det flere koko-byer i omløp? – men også det nedstøvede vraket etter Burke-familiebilen. Jepp, det var familien du så i byen.

Idet Burke akkurat har rukket å mimre litt over konas eiendeler i bilen, moser sheriff Pope til gjennom ruta, bedøver ham og sier at han «ikke vet hva de ser i deg» . Hvem er det som ser hva i Burke, sa du?

Når han våker, er uansett Burke tilbake i Wayward Pines – sammen med familien, som damen i telefonen sier er på vei ut av sykehuset.

 

5. En monstrøs handling

Akkurat som Ethan, har heller ikke familien hans nevneverdig lyst til å bli i Wayward Pines. Det hjelper ikke at sheriff Pope bryter seg inn i huset deres for å spise opp isen deres, men det som får begeret til å flyte over er at de finner ut at Ethans eks-sengepartner også befinner seg i byen.

Arlene og Ben stikker av til fots, med Pope hakk i hæl, og med Ethan like bak der igjen. Dette kan ikke ende bra!

Noe det heller ikke gjør – men heldigvis er det Pope som får lide. Først av Ben, som meier over ham med hans egen politikjerre idet han er i ferd med å skyte Ethan …

vroom

… som deretter kan rette Popes egen pistol mot Pope. Som rekker å si dette før han brutalt, men tør vi si vel fortjent, blir skutt i hodet:

«Du tror at du vil vite sannheten, men det vil du ikke. Det er verre enn noe du kan forestille deg.»

Det mest overraskende i episoden gjenstår imidlertid. Idet hele Burke-familien setter seg inn i bilen for å kjøre gjennom porten som Ethan på fantastisk vis klarer å åpne, akkurat der de befinner seg, med en fjernkontroll han finner i lomma på Pope, kommer det noe ut av porten og rapper liket.

Noe som både ser og høres ut som et … monster!

port

Ok, monstre!!! Kanskje Pope virkelig hadde rett i at Ethan & co. ikke vil vite sannheten?

Vi, derimot, kan knapt vente til neste episode vises førstkommende torsdag på FOX!