Vi går Wayward Pines nærmere etter i sømmene – episode 4

Det er jo åpenbart mer mellom himmel og jord – eller skal vi si bak gjerdene? – i Wayward Pines enn man skulle tro.

Etter den monstrøse avslutningen på forrige ukes episode, var vi selvfølgelig svært spente på hva som ville komme fram i ukas episode.

Våre tanker om det som skjedde er ikke noe du bør lese om du ikke har sett episoden. Reprisen kan du i så fall få med deg i kveld kl. 23.20 (rett etter «Star Wars»), søndag 22.55, mandag 22.55 og torsdag 21.00, rett før neste episode.

Her er våre fem tanker om ukas episode av Wayward Pines, kalt «One of Our Senior Realtors Has Chosen to Retire».

 

1. Ung «pensjonsalder»

Episodetittelen er ikke tilfeldig, får vi raskt vite, ettersom forrige episodes brutale exit for sheriff Pope forklares for resten av byen med at han har «pensjonert seg». Hehe.

Men det betyr også at byen trenger en ny sheriff … noe som (selvfølgelig?) blir en rimelig forfjamset Ethan Burke.

sheriff

Det virker imidlertid ikke som om Burke er så altfor klar for å gå i fotsporene til Pope, noe vi skal merke mer til utover i episoden.

Men først må han gjøre seg komfortabel på kontoret, der han raskt snubler over en hemmelig gulvsafe full av mapper på byens befolkning.

safe

 

2. Alle har en fortid

Idet borgermesteren gir Burke den nye sheriff-jobben, sier han også at han vet litt av hvert om bakgrunnen hans.

Hø, var ikke greia at man ikke skulle snakke om fortiden her i byen?

Vel, borgermesteren kan forklare at han har noen privilegier i yrket sitt, noe nå også Ethan har.

I mappene som skjuler seg i safen er det sirlig nedtegnet hva de fleste gjorde før de kom til byen. Blant annet var borgermesteren tidligere en telekom-sjef, mens resepsjonisten på sheriff-kontoret kjørte skolebuss.

resume

Og, som det skal vise seg: Folk har ikke nødvendigvis glemt alt dette, de har snarere fortrengt det. Hvordan kan det ha seg at alle sammen bare gir slipp på alt der hjemme, og aksepterer sin nye skjebne?

 

3. Motstand nytter ikke

Ok, så er det ikke alle som sitter stille og tvinner tomler mens de hører på de falske gresshoppene spre liksomidyll i den åpenbart gjennområtne byen.

Det første sheriff Burke skal få bryne seg på, er nemlig fyren som nurse Pam skyver inn døra og krever at skal bli «reckoned» ettersom dette er hans «third strike».

Mannen har nemlig sprayet noe ordentlig systemkritisk gris på en fasade i byen, og vi tipper at det bryter mot samtlige av reglene i den lille byen.

spray

Burke virker ikke så veldig klar på å skulle skjære over strupen på fyren bare fordi han blir bedt om det. Pam er så elskverdig å tilby seg å gjøre det i hans sted, noe Burke høflig avslår.

Heller ikke en av byens «telefonselgere» klarer å få Burke til å ombestemme seg.

bang

Mens vi venter på en skjebne som (kjenner vi denne byen rett) virker ganske uunngåelig, får vi vite bittelitt om Peter McCall (spilt av Justin Kirk), som denne «pøbelen» heter.

Så lenge han har vært i byen, har han forsøkt å komme seg ut – ved siden av jobben som eiendomsmegler (se litt på episodetittelen en gang ting og prøv å forestille deg hva han har i vente …).

Hvordan kom han så inn til byen i første omgang? I hans tilfelle var det ikke snakk om noe bilulykke, snarere en helt annen ulykkelig hendelse.

På jobbreise endte han nemlig opp med en smekker brunette på et hotellrom. Det neste han husket, var at han våknet opp i Wayward Pines, sammen med brunetten … som nå hadde blitt mye eldre. Og viste seg å være selveste Nurse Pam.

pam

Uæh! Komboen fylleangst og Wayward Pines er neppe noe av det beste her i verden, kan vi tenke oss.

Når Ethan litt senere møter Dr. Jenkins i skogen, og forteller om henrettelsen som han blir forsøkt påtvunget, er svaret lakonisk: «Kanskje de beste tingene her i verden krever de største ofrene.»

Sånn omtrent samtidig får kona til Ethan et trivelig brev om en eiendomsmegler-stilling som snart er ledig, fordi den forrige innehaveren har «valgt å pensjonere seg». Uh-oh.

grattis

Ethan nekter å la seg kue, og i et desperat forsøk på å få Peter ut av byen stikker de til gjerdet.

Der siterer Peter fra Robert Frost-diktet «Mending Wall»:

Before I built a wall I’d ask to know
What I was walling in or walling out

… før han peker på fjellsiden og sier at det «bare er én vei ut».

Sånn bortsett fra at det er enda en vei, den ikke fullt så lykkelige dør nummer tre som Peter velger å ta:

grilla

Auda.

Mens resten av byen kanskje kan tro at Burke faktisk gjorde jobbben sin og ble kvitt Peter, lar ikke nurse Pam seg pelle på nesa.

– Jeg vet at du fikk Peter McCall til å gjøre jobben for deg. Du kan ha lurt alle andre, men jeg er en autorisert sykepleier, sier hun.

Kanskje det burde vært hun som var sheriff i byen, foreslår Ethan. Pam er åpenbart enig:

– Vel, det er det smarteste du har sagt siden du kom hit til MIN by.

 

4. Vi er alle lykkelige

Ung som han er, må Ben begynne på skolen.

Som jo ser ut som et skikkelig ålreit sted.

skolen

Det er sikkert oppbyggelige musikktimer og alt det der, men mer interessant er det hva Bens nye lærerinne snakker med ham om under to øyne.

ben

Dette er forøvrig samme dame som er gift med borgermesteren, og som Ethan kan lese seg fram til i mappene at har en fortid som hypnoterapeut – et perfekt yrke for å stagge befolkningen i Wayward Pines, skulle man tro.

Hun har med andre ord ganske sikkert noen triks i ermet når hun prøver å hjernevaske Ben til å like Wayward Pines og mistro faren sin. Klart vi må ha en sytete tenåringssønn inn i miksen også!

Bedre blir det neppe når Ben (som i sitt tidligere liv var temmelig venneløs) blir nærmest overfalt av en kjempepen jente som insisterer på å henge med ham. Skjulte motiver, eller bare purung kjærlighet? Ben virker i hvert fall temmelig snakkesalig rundt denne nye flammen …

dame

 

5. Til topps!

Burke har åpenbart tenkt litt på det Peter sa om at det bare var én vei ut, opp fjellet.

Så han pakker sekken, tar med hagla, og klatrer i vei.

Og der oppe lurer …

klatre

Aaargh! Nå er vi lei av å bli holdt på pinebenken! Kan vi kanskje forvente å få noen mer definitive svar på hva disse vesenene er i neste ukes episode av Wayward Pines på FOX førstkommende torsdag?

Vi krysser fingrene og håper på det – episodetittelen er i hvert fall «The Truth»!