Vi går Wayward Pines etter i sømmene – episode 5

Sannhetens tid er her endelig! Men ble vi egentlig noe særlig klokere?

Det er mye å ta tak i etter ukas episode av Wayward Pines. Men først: Det er essensielt at du har sett episoden før du leser videre. Den sendes i reprise søndag 22.55, mandag 22.55.

Kanskje enda viktigere: Om du ikke har begynt å se på Wayward Pines ennå, sender vi alle de første fem episodene på rad og rekke førstkommende torsdag mellom 21.00 og 01.40. Spre ordet!

Og så over til ukas episode, som treffende nok er titulert «The Truth».

 

1. Sov i ro

Ok, så Burke klarte faktisk å klatre opp fjellveggen i slutten av forrige episode – der vi fikk se at det lurte et monster.

Burke får raskt med seg at det er noen der oppe – han skyter vilt rundt seg, mens det hyles ondsinnet i buskaset.

Og hva skjer så? Burke blir sliten. Så sliten at han bare skal slappe av litt … og sovner. Noe som vi selvfølgelig er dritsmart når man befinner seg i ukjent terreng, omgitt av blodtørstige monstre.

sovna

Heldigvis for oss alle våkner han opp igjen, i ett stykke.

Vi kommer absolutt tilbake til Burke – men det er ikke ham ukas episode først og fremst handler om.

Den handler nemlig om sannheten. En sannhet Burke fortsatt ikke skjønner så mye av når han for eksempel bare finner ruiner der kartet hans viser at det skal ligge en kirke.

 

2. Tidenes skoletime

Over til Ben, som ikke helt kan skjønne hvorfor alle i denne byen liksom vil være venner med ham. Sånn er han ikke vant til hjemmefra, der han stort sett behandles som luft.

Bare vent, Ben.

For eksempel til infotimen du skal ha på skolen. Inne i et urovekkende hvitt rom, der de to andre nykommerne Reed og Carrie allerede sitter i stolene sine, finner Ben sin plass i en stol merket «111».

rom

Og så kommer sannheten. I hvert fall slik hypnolæreren vil ha elevene – og oss – til å tro?

Ben & co. skal visstnok være en del av «den første Wayward Pines-generasjonen», som bare tillater «de som er virkelig eksepsjonelle – og de som er virkelig klare … for sannheten.»

Og så kommer hele sulamitten om monstrene, som visstnok kalles «abbies» – kort for «abberations», altså avvik.

burke

Abbiesene har fått utvikle seg i tøffe omgivelser, og er i dag de mest effektive kjøtteterne på planeten – helt på toppen av næringskjeden. De er resultatet av en rekke genentiske mutasjoner.

Av hva da? Mennesker, så klart.

Alene kan en abbie drepe og spise en væpnet soldat på bare minutter.

Og når de altså helst jager i flokk, skjønner vi at Burke bare bør holde seg godt i skjul ute i skogen (samt anerkjenne hvor heldig han er som ikke ble en tidlig frokost i løpet av natta).

namnam

 

3. Som tiden flyr!

Hvordan kan det egentlig ha seg at mennesket har kunnet galloppere videre på Darwins uransakelige veier i Idahos skoger, uten at noen har merket det? Sånt tar jo vanligvis tusenvis av år?

Ja, nettopp. Sannheten begynner nemlig å demre for Ben & co. (og oss) når de får utlevert noen gamle mynter.

Fra 2095.

gammelmynt

Whaaaaaaaaaaaat?!

Faktisk befinner de seg nå i år 4028.

Whaaaaaaaaaaaat?!

Myntene, får vi vite, er noe av det aller siste som eksisterer fra den menneskelige sivilisasjonen, som døde ut for over 2000 år siden. Alle som befinner seg i Wayward Pines er utvalgt til å være her, sammen i det som viser seg å være en veldig annerledes verden.

For å sikre overlevelsen av menneskerasen.

Så når Burke mot alle odds overlever der ute i skogen og snubler over ruinene av en gammel by, er det nettopp det: Ruinene av en eldgammel by.

gammelby

 

4. En lang natts ferd mot dag

Vi får sveipe tilbake innom Theresa, som tar fatt på sin nye jobb etter at forrige eiendomsmegler ble «pensjonert» i forrige episode.

Eiendomssjefen Big Bill sender henne raskt ut på første oppdrag: Å gi en nyinnflytter ved navn Wayne Johnson et nytt hus etter at han også mistet alt i en «ulykke».

nyfyr

I det nye huset, selvfølgelig proppfullt av skjulte mikrofoner og kameraer, klarer likevel Wayne å hviske til Theresa at han kan huske at han var sperret inne i «noe» etter ulykken, sammen med mange andre.

Tilbake i infotimen til Ben & co., får vi vite at dette «noe» faktisk var dvalekamre. De ble laget av en forsker som forutså at mennesket ville utvikle seg videre, og derfor ville bevare en gruppe folk slik de en gang var, nedfryst i tusenvis av år.

Wayward Pines er altså en slags ark.

Og forskeren, David Pilcher, viser seg å være selveste Dr. Jenkins – som beleilig nok kommer i helikopter og redder Burke fra skogen, akkurat idet han ellers ville blitt slukt av abbiesene.

dr

 

5. Hvor går veien nå?

De voksne må for all del ikke vite om denne tidsforskyvningen, får Ben & co. høre. Sannheten kan være for grusom å fordøye for dem, og vi kan ende opp med flere selvmordsepisoder av den typen læreren forteller om.

Som Wayward Pines-showrunner Chad Hodge skriver i en bloggpost, er det ikke unaturlig å skulle overlate en slik sannhet eksklusivt til «den første generasjonen», altså barna.

Barn sluker for eksempel kunnskapen om at vi er små brikker i et større solsystem helt rått. Men tenk deg hvor vanvittig en slik åpenbaring ville opplevdes om du først fikk vite om det som 40-åring?

wow

Uansett, vi er ganske sikre på at sannheten vil spre seg også blant de voksne nå som Burke har «sett lyset». Og forstår hvordan det kan ha seg at han for eksempel ikke har fått kontakt med omverdenen tidligere.

Og det bringer oss til veien videre: Det er fortsatt fem episoder igjen av Wayward Pines, og vi har definitivt mange spørsmål som vi må få svar på.

Mange av de underlige hendelsene tidligere i sesongen, som hvordan Burke ikke fikk tak i kona, hvordan Dr. Jenkins kunne snakke om at «prosessen var i gang», hvordan sheriff Pope kunne eksistere både utenfor og inni Wayward Pines, hvordan folk hadde eldes raskt eller sakte, kan vi nå tenke oss frem til «logiske» svar på.

Men nå som vi vet at Wayward Pines faktisk er en isolert ark i en svært lite vennlig fremtid, hva skal resten av serien by oss på av mysterier? Kan det tenkes at det fortsatt er flere lag av løgn igjen som skal skrelles bort, som fører til flere «aha!»-øyeblikk?

Vi får definitivt se. Ikke neste torsdag, ettersom USA-sendingene da tar pause (vi viser i stedet de fem første episodene på nytt på FOX), men om to uker, på den 25. juni. Da sitter vi definitivt limt til skjermen!