Vi går Wayward Pines etter i sømmene – episode 6

Tipper det var lenge å vente etter forrige ukes sendepause av Wayward Pines?

Vel, det kommer ikke i nærheten av det enkelte andre opplever … for eksempel i nettopp Wayward Pines?

Nå skal vi ikke si så mye mer om det, av spoilerhensyn. Før du leser videre bør du nemlig ha sett episoden – som går i reprise i kveld (fredag) klokka 23.40, søndag 22.55, mandag 22.55 eller neste torsdag 21.00.

Sånn, da var vi (relativt) trygge – og kan snakke litt mer om episode seks, med undertittelen «Choices». Her er fem tanker rundt det som skjedde:

1. Fullstendig kaos!

Episoden begynner med noe som ser ut som et skikkelig kjipt frampek, der hele Wayward Pines ligger i ruiner. Whoah!

kaos

Men vent nå litt … sjekk ut sveisen til Dr. Jenkins Pilcher! Langt og frodig, og ikke sånn som vi kjenner ham igjen fra tidligere i serien.

Noe som har sin helt naturlige forklaring, får vi etterhvert lære i episoden – som faktisk har litt av hvert som må etableres etter forrige episodes sjokkerende avsløring om at vi faktisk befinner oss over to tusen år inn i fremtiden.

 

2.. Et samfunn utenfor veggene

Vi sitter inne med mange spørsmål nå, altså. Hvordan kan for eksempel en hel by som Wayward Pines drives uten at noen av de som bor der faktisk skjønner at de har «sovet» i over to tusen år?

Et forsøksvis svar får vi når helikopteret med Burke & co. lander på et helt nytt sted i fjellheimen utenfor byen – de kaller det visst «The Complex».

Skjermbilde 2015-06-26 kl. 15.16.13

Stedet fungerer etter alle praktiske formål som et lager for alt mulig rart som skal besørge Wayward Pines – inkludert de mange fortsatt nedfrossede menneskene som skal bli fremtidige borgere av byen.

Skjermbilde 2015-06-26 kl. 15.21.11

Maten kommer visstnok fra det underjordiske stedet Burke tidligere rotet seg inn i – tidsforskjellen forklarer jo nå blant annet støvlaget han der så på familiebilen.

Men hvor kommer egentlig all maten fra?  Og strømmen? Og alle disse andre vanlige tingene fra vår tid?

Greit nok at planleggingen av Wayward Pines har vært planlagt i nøye detalj, men er vi virkelig helt overbeviste om at vi nå blir servert hele sannheten?

 

3. Ville evolusjonen virkelig gjort oss til rovdyr?

Vi er jo ganske smarte vesener, tross alt – og det er nettopp hjernene våre som har ført oss til topps av næringskjeden.

Hvordan kan det da ha seg at naturen (eller de andre kreftene som måtte råde, hva vet vi) kan ha bestemt seg for at det er et smart evolusjonsmessig trekk å vende tilbake til rovdyrstadiet – og bli som han her?

uah

Kanskje det er en dårlig practical joke fra naturens side, etter alt mennskeheten har klart å rote til i sin levetid.

Men vi skjønner jo at funnet av et DNA-avvik, som Pilcher-søsknene prøver å overbevise folk om i «vår tid», ikke ble tatt så seriøst … hva er sjansen for at en sånn rovdyrmutasjon skulle trumfe sivilisasjonsgenene våre?

Vel, hva vet vi. Og om det virkelig er sant at Wayward Pines er langt inn i fremtiden, trakk jo Pilcherne det lengste strået ved å fryse seg ned sammen med 200 frivillige, langt flere ikke-frivillige og en hel haug med proviant og materialer med overraskende god holdbarhet.

 

4. Tomtestrid og terror

Ojsann, enda en mystisk greie som foregår i Wayward Pines – og noe som selv vi seere ikke helt har oversikt over hva er for noe.

Theresa virker åpenbart ekstra interessert i en mystisk tomt, nummer 33, etter at hennes snurte eks-kollega ikke klarer å holde seg. Det er helt åpenbart at hun ikke skal snuse noe mer rundt akkurat det.  Og som alltid når man får beskjed om at man ikke har lov til noe, gjør man akkurat det.

Hva skjuler seg under bakken? Er dette en inngang til matlageret … eller noe helt annet? Vi er faktisk ganske spente.

Skjermbilde 2015-06-26 kl. 15.41.04

Det er vi også på hvordan det skal gå med det som åpenbart er en egen liten terrorfraksjon i småbyen, ledet av ingen ringere enn Kate, Harold og den nervøse budmannen Ted.

«Naive» som de er, aner de ingenting om hva som egentlig foregår rundt dem – og har åpenbart bestemt seg for en voldelig utvei. Skal bli morsomt å se dem sprenge hull på veggen, og se hva som kommer dem i møte …

Som vi får vite, er dagens Wayward Pines-beboere faktisk gruppe B. Her er det bare de aller yngste som får vite sannheten om hva som har skjedd.

Det er en dyrekjøpt erfaring etter at det gikk som det gikk med Gruppe A – der alle fikk vite sannheten etter at de ble opptint. Sannheten kan jaggu være tung å svelge.

seng

Du husker kanskje introen, med mayhem i gatene? Jepp, det var gruppe A.

 

5. Hvor går veien videre?

Med mindre det nå kommer en helt sinnsyk twist, der alt bare er et sosialt eksperiment i vår tid eller noe tilsvarende søkt som den presenterte sannheten, er vi nå veldig spente på de kommende fire episodene.

Hvordan skal Ethan Burke nå ta fatt på jobben som familiefar og sheriff, når han vet hva som faktisk foregår i kulissene? Skal serien bli en kamp mellom ham og terroristene … eller slutter han seg kanskje til dem?

dd

Som Burke selv sier:

– Jeg er villig til å gjøre det som trengs for at ingen skal bli skadet. Ikke av denne hensynsløse gruppen. Og ikke av de tingene bak gjerdet.

Pilcher skyter inn med et «det er derfor du er her …» – men Burke er ikke ferdig:

– … og ikke av deg.

Hvordan dette går videre? Det får vi vite neste torsdag på FOX klokka 21.55!