Vi går Wayward Pines etter i sømmene – episode 9

Nå nærmer vi oss slutten på Wayward Pines. Serien, altså – og forhåpentlig ikke byen … selv om vi må innrømme at det ser litt mørkt ut.

Men først, som vanlig: Ikke les videre før du har sett ukas episode – den niende i rekken av totalt ti. Den går i reprise på FOX i kveld (fredag) klokka 23.40, søndag 22.55, mandag 22.55 og torsdag klokka 21.00.

Sånn, da fortsetter vi der vi slapp forrige uke, med fem nye tanker om  ukas episode ved navn «A Reckoning». En tittel som ikke lover så altfor godt?

 

1. Faren over … eller?

Forrige episode sluttet med at en overivrig «terrorist» braste gjennom gjerdet på jakt etter frihet – men i stedet endte opp som kortreist mat for abbiesene.

Skal udyrene flomme inn i Wayward Pines og spise alle, nå?

Neppe. For med en gang et av utyskene kommer seg innenfor gjerdet, dukker Burke opp med den etterhvert så effektive mordertrucken sin,  og … splatt:

paakjort

Mer splatting blir det når Burke skyter luften ut av dekkene på lastebilen – mens flere abbieser befinner seg under den. Splatt.

Ganske snart er gjerdet oppe og står igjen, og faren er over. Eller er den virkelig det?

gjerdettettet

Som Burke sier til Pilcher:

– Dette skjedde fordi du ikke fortalte dem hva som var bak gjerdet.

Pilcher parerer:

– Nei, dette skjedde fordi det du gjør ikke virker lenger. Innbyggerne i Wayward Pines er vant til en viss måte å leve på … et liv som medfører at folk blir straffet om de gjør noe galt.

Det er jo ord vi kan merke oss.

 

2. Det er lov å ombestemme seg

Det er ikke bare vi som synes at Dr. Jenkins / David Pilcher begynner å bli vel humørløs – på grensen til det farlige.

Også søsteren hans, nurse Pam, er merkbart påvirket av en sterkt menneskeliggjørende tvil. Er egentlig det kjempeeksperimentet de holder på med riktig?

Tungen på vektskålen synes å være mimringen tilbake til en svunnen barndom. Kontrasten fra det vi antar er en ung og uskyldig lillebror på bildet er stor til dagens voksenversjon – som oppfører seg mer og mer som et monster. Og er det ikke nettopp slike som byen må beskyttes mot?

pambarn

Pam sniker seg ut i sykehuskorridorene, der hun diskret spør Theresa om hun tror på det Ethan har fortalt henne.

– Det er viktig å stille spørsmålstegn ved ting, sier Pam videre.

Noe som åpenbart gjelder for dem begge, ettersom hun deretter gir Theresa anvisninger om å ta en spesiell rute hjem … mens hun i all hemmelighet gir henne noe.

faarbrikker

Et adgangskort! Noe sier oss at vi endelig skal få vite hva som skjuler seg under den mystiske tomten i byen. Og at Pam endelig har tatt det store skrittet i riktig retning vekk fra storebroren sin.

pambrikke

En annen person som skjønner at han kanskje har vært på feil spor – i hvert fall av feil grunner – er Harold.

Presentert med bildene av sine rimelig døde venner, blir han etterhvert overbevist om å spille på lag med Burke, og oppgir navnene på sine terroristvenner.

Som Burke sier: «Hvis jeg prøver å drepe noen, så vil jeg skyte dem … ikke spise dem.»

bildene

 

3. Fluenes herrer slår til

Det er noe veldig skummelt med skoleelever som flokker seg sammen om en idé – spesielt om ideen er av det skrudde slaget.

At unge hjerner kan være svært lettpåvirkelige i avsiviliserende retning, har vi mange eksempler på – som i Fluenes herre, The Wave, The Hunger Games … og nå altså Wayward Pines.

Se bare hvordan de stimler sammen utenfor sykehuset, der de tar imot Ben som en slags Messias-figur. Og ser du hvem som kommer ut døra bak ham?

Det er ingen jomfu Maria, men en stadig kjipere hypnoterapeutlærer som virkelig fortjener å bli satt på plass.

bentrapp

Som Pilcher sa til Burke innledningsvis, forventer innbyggerne i Wayward Pines at regelbrudd medfører konsekvenser.

Og når Burke ennå ikke har tatt grep og arrangert en såkalt reckoning, gjør ungdommene det de lenge har truet med – tar skjeen i egen hånd. Eller rettere sagt: Tar haglen i egne hender.

luvyou

Brutalt opplegg. Man kan vel trygt si at den organiserte hjernevaskingen i regi av byens skolevesen har fungert etter planen.

blod

 

4. Undergrunnsbevegelse

Heldigvis stikker ikke hjernevaskingen hos byens voksne altfor dypt.

Så når Burke får samlet byen til en reckoning av Kate («ENDELIG», tenker Pilcher) må det jo gå som det går. For du trodde virkelig ikke at Burke skulle skjære strupen over på henne etter den innledende scenen av episoden, trodde du?

kutt

Neida. Nå som Theresa, Kate og Ethan alle har sett hva som skjulte seg nede i den underjordiske bunkersen under Wayward Pines – nemlig opptak av over 200 byer verden rundt lagt i ruiner – er de såpass overbeviste at de også kan overbevise en hel forsamling av folk som viser seg å egentlig være mer redde enn sinte.

bro

Og endelig skjer det vi alle har ventet på. Bitch slap!

slap

 

5. Fnatt uten watt

En som ikke liker det han ser, er Mr. Bossman selv, David Pilcher.

Han får fnatt, og kutter strømmen til hele byen. Noe som også inkluderer det strømførende gjerdet rundt byen.

lysetav

Fritt leide for abbiesene! Tipper vi at Pilcher med dette anser som «Eksperiment B» for mislykket, og at han nå vil bevege seg videre til neste gruppe av nedfryste forsøkskaniner?

gjerdet

Bare én episode igjen, nå – en temmelig avgjørende episode for skjebnen til Ethan, Ben, Theresa og alle de andre i Wayward Pines. Eller kan vi kanskje håpe på at den blir mest skjebnesvanger for Pilcher?

Vi får se, når tiende og siste episode av Wayward Pines sendes på FOX neste torsdag klokka 21.55.