Vi går Wayward Pines etter i sømmene – episode 10

Så var vi altså ved veis ende … eller er vi det?

Vi fikk definitivt en intens og blodig avslutning på Wayward Pines, men det ble også lagt opp til at historien kan fortsette.

Og skal vi tro forfatter Blake Crouch og serieprodusent M. Night Shyamalan i et ferskt intervju, er det absolutt mulig at vi får se nettopp det.

Men først må vi fordøye finalen ferdig. Har du ennå ikke fått sett episoden, går den i reprise i kveld (fredag) klokka 23.40, søndag 22.55, mandag 23.45 og torsdag 21.00.


Finaleepisoden hadde undertittelen Cycle, noe som godt mulig røper litt av hvor vi er på vei … Her er uansett fem tanker om de dramatiske sluttminuttene:

 

1. Abbies ohoi!

David Pilcher kuttet som vi husker strømmen på slutten av forrige episode, og denne gangen virker det som om trusselen må tas på alvor.

Takket være en overraskende teknologisk nyvinning kan man plutselig se hvordan alle abbiesene nærmer seg byen som røde prikker på kartet (hvorfor overvåkerne ikke brukte dette på jakt etter terrorister i skogen aner vi ikke). Og det er ikke få av dem.

abbieskommer

Ganske riktig: Det blir blodbad i gatene. Nesten også på sykehuset, før Ethan redder dagen. Kan kanskje den vesle familien komme seg helskinnet gjennom dette?

burke

Mens (nesten) alle innbyggerne prøver å komme seg helskinnet ned i bunkersen Theresa oppdaget i forrige episode, tar Pam endelig et oppgjør med diktatorbroren. Hun prøver å snakke ham til fornuft, og ber ham stoppe blodbadet.

stirr

… noe hun ikke akkurat lykkes med.

sand

 

2. Kan kjærligheten overvinne alt?

Alle gode serier har større eller mindre tegn på karakterutvikling – noe vi også har sett mye av i Wayward Pines. Pam, for eksempel, fikk lide under sin hang for godhet.

Selv om forholdet mellom Ethan og Theresa kanskje har opplevdes noe kjølig gjennom seriens gang (hvem kan klandre henne for å være skeptisk til mannen sin?), har vi i det siste sett en liten oppmykning.

Og så, endelig, kom kysset.

sistekyss

Men den som tror at det er plass til happy ever after i Wayward Pines har ikke fulgt med i infotimene på den lokale skolen. Theresa skulle nemlig bare visst hva Ethan har i tankene …

 

3. Noen får som fortjent

Ørefiken i forrige episode var kanskje bare karma. Men rett før Megan slukes rått av aggressive abbieser, kan vi ikke annet enn å synes synd på den stakkars hjernevaskede sjelen hennes.

bummer

En som imidlertid får som fortjent, er David Pilcher. Men rett før han blir skutt av – tada! – sin egen, nyopptinede søster, rekker han å ytre «du kan drepe meg, men du kan ikke drepe ideene mine … de er over alt.»

bang

 

4. Bye, bye, Burke

Takk for følget, du fikk gjort mye bra i den korte tiden (rettere sagt de flere tusen årene) vi fikk følge deg.

Rest in peace … kremt, pieces.

bang2

 

5. Pilcher lever videre … i ånden

Det fundamentalistiske opprøret til byens oppvoksende og hjernevaskede generasjon var visst ikke fullt så uforberedt.

Pilcher har nemlig forutsett forskjellige typer skrekkscenarioer, og forberedt en egen overlevelsesbunker for ungdommene.

lager

Men så kommer altså det store øyeblikket, der Ben våkner opp (han fikk en lei bang i skallen) fra en årelang komatilværelse … og får vite at alt sammen bare har vært en eneste lang drøm etter bilulykken i starten av sesongen.

vakn

Neida. Han er fortsatt i Wayward Pines, og alt er tilbake til «normalen» etter at ungdommene har overtatt showet og frosset ned de gjenværende voksne.

Til og med rom-rosin-iskremen er på plass!

romrosin

Men, hoisann, dette er jo blitt et riktig så trivelig sted. Med karuseller, Pilcher-statue og … lik hengende i gata med avskrekkende «Do not try to leave»-skilt.

ikkedra

«Welcome to Wayward Pines – where Paradise is home».

Nå er det virkelig ingen tvil: Dette må vi se mer av! Nå håper vi bare Crouch og Shymalan får viljen sin, sånn at det blir en sesong til av denne herlige galskapen – som vi jo vet, skal det ikke være fullt så enkelt å forlate Wayward Pines …

Takk for følget så langt!