Slik ble 666 djevelens tall

Går du med planer om å gifte deg, lansere et elektronika/kristenpop-album eller legge ned grunnsten for et offentlig praktbygg?

Da er det viktig å velge seg bra dato for den store dagen. 17. mai er opptatt, likeså med 24. desember og 1. januar.

Hmm…

Det er ikke så mange tall eller datoer nordmenn er redde for, men tallet 13 er et av dem. Ingen store produktlanseringer på fredag 13.

Tallet 666 derimot er ikke bare fryktet — det er rett og slett noe man unngår for enhver pris … fordi alle kjenner det igjen som djevelens tall.

Kølapp nummer 666 hos biltilsynet? Ellers takk. Husnummer 666? Nei takk.

Likevel ville tilfeldighetenes spill i 2014 ha det slik at det nye bedehuset i Gjesdal kommune fikk tildelt gatenummeret 666. Man kan trygt si at himmel og jord ble satt i bevegelse i kommunens eiendom- og oppmålingsavdeling.

Etter en skarp dialog med kommunen fikk bedehuset endelig endret gatenummeret til 664, vel vitende om at djevelen nå bor på naboadressen.

Det samme skjedde faktisk med USAs president Ronald Reagan og hans kone Nancy. Da paret flyttet til Bel-Air etter presidentvalget i 1998, havnet de på gateadressen St. Cloud Road 666 — som raskt ble endret til 668.

Tallet 666 har det med å dukke opp i komiske sammenhenger. I Norsk Samlebok er salme nummer 666 faktisk den vakre «Å leva det er å elska». Nå synger vi alle sammen:

Å leva, det er å elska
det beste di sjel fekk nå,
å leva det er i arbeid
mot rikare mål å trå.

Å leva, det er i livet
å finna det største verd;
å leva, det er å vinna
til sanning i all si ferd.

Tilbake til satan og helvete. Hvordan ble denne presumtivt uskyldige tallrekken forbundet med djevelen selv?

Sammen med pentagrammet, er dette blant de mest kjente okkulte symbolene. De er kanskje ikke så mye brukt i virkeligheten, men svært tydelig tilstede i filmens verden.

Tallet stammer opprinnelig fra Det nye testamentet, hvor det i Johannes’ åpenbaring tilfeldigvis nevnes at «dyrets tall» er 666, og i kristne endetidsfortellinger er «dyret» antatt å referere til noe som er kontrollert av en slags antikrist.

Ifølge Bibelen er dette tallet av en slik art at ingen kan «kjøpe eller selge noe uten å ha dette merket», og dette har igjen ledet konspiratorikere til å tro at strekkoder er en moderne variant av Dyrets tall.

I eldre bibelske tekstvarianter indikeres det at tallet ikke er 666, men snarere 616. Det er uklart for forskere hvilken av variantene som er «riktig».

I vitenskapelige tolkninger antar man at tallrekken faktisk refererer til den romerske keiseren Nero. Navnet Nero kan nemlig utledes både av tallene 666 på hebraisk eller 616 på latin. Han Nero var visst også en dekadent kjiping som angivelig nøt å torturere folk.

Men skulle du ha sett: Både tallrekken 666 og 616 passer som hånd i hanske for lanseringen av FOX’ nye horror-serie Outcast.

Serien er basert på voksen-tegneserien til forfatter Robert Kirkman (du kjenner han sikkert som mannen bak The Walking Dead-universet), sammen med tegneren Paul Azaceta.

Gjennom ti episoder vil vi i seriens første sesong følge Kyle Barnes, som har vært plaget av demoner hele sitt liv. Alle rundt ham synes å bli besatt av demoniske krefter, noe som etterhvert avdekker Kyles temmelig unike evner …

Serien er besatt (heh!) med toppfolk i alle ledd: Almost Famous-stjernen Patric Fugit (sist sett i Gone Girl) skal spille hovedrollen som Kyle, mens Philip Glenister (Life on Mars, Mad Dogs) skal spille pastor Anderson.

Husk å få med deg Outcast-premieren på FOX kl. 21.55 den 6. juni 2016.

Eller 666…

Eller 616…

light_gif

Psst! Orker du ikke vente til 6.6.16? Ta en titt på vår Facebook-side, så kan du faktisk sjekke ut første episode allerede nå!