Årets kuleste nye superheltserie handler egentlig ikke om superhelter

Artikkelen du leser nå handler om en TV-serie som ikke likner på noe du har sett før.

Vi vet, det låter sikkert som en klisjé, men akkurat i dette tilfellet står vi på vårt.

Serien heter «Legion», er delprodusert av Marvel, og handler om en figur fra «X-Men»-universet. Den har premiere på den norske kanalen FOX 9. februar, dagen etter verdenspremieren i USA.

Hvis du har holdt deg noenlunde oppdatert på film og TV de siste ti årene, gir merkenavn som X-Men og Marvel visse forventninger – om mutanter, eksplosjoner, halsbrekkende action og onde superskurker.

Med «Legion» må du imidlertid legge fra deg alle fordommer du har om en superheltserie.

Dette er noe annet. Noe større og mer ambisiøst, som også kommer til å appellere til langt flere enn bare Marvel-fansen.

 

Helt nye karakterer

«Legion» er skapt av Noah Hawley, en snart 50 år gammel manusforfatter som også er blitt en av USAs mest respekterte serieskapere etter å ha laget to kritikerroste og suksessrike sesonger av «Fargo».

«Fargo» tok utgangspunkt i Coen-brødrenes filmklassiker fra 1996, men ut fra denne skapte Hawley et helt nytt univers – med sine egne karakterer og miljøer.

Nøyaktig samme framgangsmåte har han nå benyttet med «X-Men» og «Legion».

Handlingen foregår i Marvels verden, men serieskaperne har samtidig konstruert nye miljøer og figurer fra bunnen av.

– Med X-Men-tegneserien er det mange alternative univers, så det har gitt meg noe spillerom. Det er en slags opprinnelseshistorie for David, men ingen av de andre karakterene som omgir ham er fra tegneseriene. Det er en helt ny verden, sier Hawley i et intervju med Variety.

 

Hårfint om schizofreni

En helt ny verden, som består av like deler surrealisme, humor, action – og massevis av bra musikk.

Vi følger figuren David Haller, som egentlig er en temmelig obskur figur i «X-Men»-tegneseriene. Han ble skapt i 1984, og introdusert som den ukjente sønnen til professor Charles Xavier (han som spilles av Patrick Stewart og James McAvoy i X-Men-filmene).

David har superkrefter av typen vi ikke skal avsløre her, men kreftene har en klar forbindelse til at han også er diagnostisert med paranoid schizofreni.

I tegneseriene har han også en noe spesiell sveis:

 

Moro med referanser

I TV-serien spilles David av britiske Dan Stevens (først og fremst kjent fra «Downton Abbey»), mens Audrey Plaza (fra «Parks and Recreation») og Rachel Keller («Fargo») har andre fremtredende roller.

I pilotepisoden treffer vi disse tre mens de er innlagt ved Clockworks Psychiatric Hospital. Filmelskere vil trolig gjenkjenne navnet på sykehuset fra Stanley Kubrick-klassikeren «A Clockwork Orange» (det er på ingen måte den eneste referansen her – Davids kjæreste heter for eksempel Syd Barrett, etter Pink Floyd-legenden).

Uansett: David har forsøkt å ta sitt eget liv som følge av psykiske problemer han tilsynelatende har slitt med gjennom mesteparten av livet.

Nå er imidlertid en ond statlig organisasjon ute etter evnene hans, og verden slik han kjenner den er i ferd med å snus på hodet.

I tillegg til den ytre handlingen tar serieskaperne en rekke psykedeliske omveier, vi hopper fram og tilbake i tid, og designet og fargepaletten bidrar til at «Legion» blir en helt unik opplevelse.

– Man har bedre tid med TV enn man har med en spillefilm. Det gir tid og rom til å utforske hva det vil si å ha alternative evner, og hva det gjør med deg som person, sier Hawley til Variety.

Og, som en ekstra bonus: Tid og rom til dansesekvenser som denne – blant de kuleste vi kan huske å ha sett i en TV-serie:

«Legion» har premiere på FOX 9. februar kl. 21.55.