5 ting vi lærte av premieren på Legion

Om du sitter igjen med noen spørsmål etter den spektakulære premieren på Legion, skjønner vi deg veldig godt.

Noen spørsmål er det kanskje ikke meningen at du skal få svar på umiddelbart – men enkelte ting kan det være greit å ha fått med seg.

Fikk du ikke med deg premieren, sier du? Slapp helt av – du kan se reprisen fredag 10 . februar kl. 23:40, søndag 12 . februar kl. 21:55, onsdag 15. februar kl. 22.50 – samt mandag 13. februar kl. 22.55 (etter The Walking Dead-premieren – dette er et unntak for førsteepisoden).

Her er fem ting vi la spesielt merke til i Legion-premieren:

1. Legion likner ikke på noe annet

Vi, som alle andre, elsker mye Marvel har gjort de siste årene. Vi har også kost oss med flere av X-Men-filmene, og med seriene de har laget for andre kanaler.

Men ingenting kunne ha forberedt oss på denne herlig psykedliske trippen av en pilotepisode.

For til tross for noen elementer man kunne forvente seg av en X-Men-historie – konspirasjoner, onde myndighetspersoner og heltemodige outsidere – er dette noe helt annet.

Fra første episode er det klart at dette er en historie som handler mer om hukommelse, minne og hvordan man kan leve med psykisk sykdom, enn om å stoppe onde superskurker.

Og slik håper vi det fortsetter.

2. Serien får oss til å stille spørsmål ved virkeligheten

I pilotepisoden blir vi svært godt kjent med hovedfiguren David Haller (Dan Stevens), idet han tar en reise inn i sitt eget sinn.

Han er pasient ved Clockworks Psychiatric, og har diagnosen paranoid schizofreni. I episoden får vi et ordentlig dypdykk inn i hjernen hans, mens han gir oss historien sin fra sitt eget perspektiv.

Det er en historie som presenteres i glimt, der han av og til husker feil (eller lyver), og selv sliter med å finne ut av hva som er virkelig og hva som ikke er det.

Superkreftene hans er i hvert fall relatert til telekinese, altså evnen til å påvirke gjenstander ved hjelp av tankekraft.

Men hvordan kontrollere kreftene om man ikke har kontroll på tankene?

3. Uæh! Se opp tjukkasdjevelen med de gule øynene

Djevelen med de gule øynene dukker opp ved et par anledninger opp i pilotepisoden, og later til å være en figur som er like sentral som han er guffen.

Tegneseriefansen har allerede ganske bestemte meninger om hvem det kan være.

Det er en meget interessant teori, som muligens kan gi en nøkkel til hva Legion dreier seg om. Men det er også en potensiell kjempespoiler, så du sjekker den på eget ansvar:

Devil With Yellow Eyes [Legion]

4. Glem X-Men-referansene

Serieskaper Noah Hawley ga fra første stund uttrykk for at han ikke kom til å lage en serie som fulgte tegneseriene slavisk, og det løftet har han definitivt holdt.

Denne serien handler mer om hva som skjer inne i hodet på David Haller, og forsåvidt serieskaper Noah Hawley, enn om å tilfredsstille superheltfansens mest basale behov for spektakulær vold.

Alle karakterene vi fikk møte på er også helt nye, spesialskrevet for serien, selv om de kan være basert på eksisterende X-Men-figurer.

Noah Hawley har også sagt at det neppe vil komme gjesteopptredener fra X-Mens filmunivers med det første, selv om David Haller i tegneseriene er sønnen til Professor X.

Så her kan vi bare slappe av og la oss rive med.

5. Oh my God … they killed Lenny?

En av de største overraskelsene i pilotepisoden er da Lenny (spilt av Aubrey Plaza) dør som en følge av eksplosjonen som oppstår idet David kysser Syd.

Nå er ikke Aubrey Plaza verdens største skuespiller, men hun har en betydelig fanskare etter serier som Parks & Recreation og filmer som Safety Not Guaranteed … og det ville vært et stort sjokk om hun forsvinner ut av serien med dette.

En fanteori til slutt – og her lyder spoileralarmen: I tegneserien har David evnen til å absorbere personligheten til mennesker han møter, og særlig dem som dør i nærheten av ham.

Kan det ha skjedd med Lenny – og lever hun i så fall videre i Davids hjerne?

Her kan du i hvert fall lese et intervju med Plaza om serien.

Vi klarer knapt å vente til episode to! Kommer på FOX torsdag 16. februar kl. 21.55.